A bioüzemanyag-gyártás veszélyeire hívja föl a figyelmet az ENSZ egyik tanulmánya: a világszervezet szerint, ha nem körültekintően kezelik a kérdést, komoly gondokat is okozhat az átállás – derül ki az InfoRádió beszámolójából. Akár a meglévő ökoszisztéma felborulásához is vezethet, ha mezőgazdaságban dolgozók a bioüzemanyag-gyártáshoz szükséges növények termesztésére térnek át.

 

A tanulmány készítői szerint szükséges, hogy a növénytermesztőknek előírják, hogy mekkora területen térhetnek át az új típusú növények termesztésére, és mekkorán kell továbbra is hagyományos, élelmiszer, takarmánynövényt nevelniük. Ez a rendszer már működik Brazíliában, ahol a cukornádtermesztőkkel szemben léptek fel így.

 

Az erdők kiírtása rontja a levegő minőségét

Az erdők kiírtása rontja a levegő minőségét

Az erdők kiírtása rontja a levegő minőségét


Kockázatnak tartják a további erdőirtásokat is, valamint azt, hogy egyre kisebb terület jut majd az élelmiszernövényeknek és az állatoknak, ami jelentős dráguláshoz vezethet. Veszélybe kerülhet az állatok élőhelye, amivel sérülhet a biodiverzitás. Ha fákat irtanak ki, akkor az a szén-dioxid kibocsátásának növekedését okozhatja, hiszen nem lesz olyan növény, amely kiszűrné azt a levegőből.

 

Zárásként a dokumentum szerzői úgy vélik: sokkal célszerűbb lenne hő- és áramtermelésre használni a biomasszát, mintsem üzemanyagnak.  Tegnap szintén a bioüzemanyagok ellen emelt szót Fidel Castro is.

 

 

Forrás: InfoRádió