Nem szavazták meg a képviselők azt a módosító javaslatot, amely szerint bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésekor a mentelmi jog nem jelenti akadályát a tettenéréskori intézkedéseknek. Ebbe a kategóriába tartozik a szondáztatás.

Ugyanígy nem kapott minősített többséget az a javaslat, ami azt tartalmazta volna, hogy képviselő ellen csak akkor lehet szabálysértési vagy büntetőeljárást kezdeményezni, ha azt megelőzően mentelmi jogát az Országgyűlés felfüggesztette.

Az MSZP szerint a szondáztatás szabályainak elutasításával a Fidesz képviselői kiváltságaikhoz ragaszkodnak – mondta Mesterházy Attila, a szocialista párt parlamenti frakcióvezető-helyettese hétfőn az MTI-nek. A Fidesz képviselői továbbra sem akarják megfújni az alkoholszondát, továbbra is élni akarnak kiváltságaikkal.

A hatályos szabályozás szerint, ha egy állampolgár nem fújja meg a szondát, akkor vele szemben kényszerintézkedés, például vérvétel rendelhető el, míg egy országgyűlési képviselő esetében csak akkor, ha az Országgyűlés felfüggeszti mentelmi jogát.

A köztársasági elnök korábban azért küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot, mert szerinte annak számos hiányossága volt. A kétharmados támogatást igénylő jogszabály szűkítette volna a mentelmi jogban részesülők körét, írja a FigyelőNet.