Több területen is megváltozhatnak a közlekedés szabályai. Nem biztos, hogy minden módosításnak örülni fognak az emberek, hiszen nem egy olyan is szerepel a tervezetben, aminek betarthatósága enyhén szólva is kérdéses. Ilyen például az is, amely éjszaka, lakott területen kívül előírja az úgynevezett láthatósági mellény viseletét a gyalogosok, illetve a kerékpárosok számára.

Jómagam a kivilágított kerékpáromon eddig is belebújtam a divatos színű gúnyába, mert inkább nézzenek polgárőrnek, minthogy átgázoljon rajtam egy vasércet szállító bolgár kamionos. Ezzel szemben nem valószínű, hogy az ittasan, mindenféle lámpa nélkül, éjfekete katonai gyakorlóban kerekező egyedek is komolyan vennék ezt az előírást.

Öv a helyközi buszon

Más javaslatok a biztonsági öv használatát módosítanák. Jelenleg hátul egy ülőhelyen két kisgyermek is utazhat, persze gyermekülés nélkül. Ez a szabályozás érvényét veszti a tervek szerint és csak babaülésben vihetjük magunkkal a kicsiket. A helyközi buszjáratokon is kötelezővé tennék a beszerelt övek használatát. Szigorodnának a csoportos gyermekszállítással foglalkozó buszokat érintő előírások is, itt a biztonsági övek mellett a gyermekülések használatát is kötelezővé tennék.

Teherautók gyorsabban

Szakértők szerint módosításra szorulnak a vasúti átjárók megközelítésének szabályai, valamint a túlméretes járműveket kísérő autókra vonatkozó előírások is. Ígéretesnek tűnik viszont, hogy 3500 kg-os össztömegig valamennyi gépkocsira ugyanazok a sebességkorlátozások legyenek érvényesek, így megelőzhetőek lennének az indokolatlan előzések miatti balesetek.

Hogy mikortól várhatóak a változások, arról egyelőre nem szólnak a hírek.