Szörnyű tragédia a Dakaron
Szörnyű tragédia a Dakaron

Szörnyű tragédia a Dakaron

Szörnyű tragédia a Dakaron

Szörnyű tragédia a Dakaron
Szalayék kis híján elütöttek egy gyereket aki átszaladt elöttük
Alphand teljesítette a kitűzött célt de Villiers nem tudott közelebb kerülni hozzá
Darázsiéknak sikerült kijavítani a kuplungot, de szinte fék nélkül vágtak neki a 13-ik szakasznak
Szörnyű tragédia a Dakaron 27
Szörnyű tragédia a Dakaron 28
Szörnyű tragédia a Dakaron 29
Szörnyű tragédia a Dakaron 30
Szörnyű tragédia a Dakaron 31
Szörnyű tragédia a Dakaron 32
Szörnyű tragédia a Dakaron 33
Szörnyű tragédia a Dakaron 34
Szörnyű tragédia a Dakaron 35
Szörnyű tragédia a Dakaron 36
Szörnyű tragédia a Dakaron 37
Szörnyű tragédia a Dakaron 38
Szörnyű tragédia a Dakaron 39
Szörnyű tragédia a Dakaron 40
Szörnyű tragédia a Dakaron 41
Szörnyű tragédia a Dakaron 42
Fotó megosztása:
Ismét izgalmas szakaszt teljesítettek a Labé és Tambacounda közötti 567 kilométeres távon a verseny résztvevői, mert az amúgy szokatlan 1000 méteres hegyvidéki magasságba is felhajtottak. A Guineából Szenegálba vezető, hágóval, vízmosással tűzdelt pályán 348 kilométer volt a mért szakasz hossza. Ezúttal is poros és rendkívül szűk nyomvonalat jelöltek ki szervezők, néhol egyes fokozatban kellett sziklákat mászniuk a versenyzőknek.

Sajnos azonban ezúttal megint nem a versenyé volt a főszerep a 2006-os Dakar Rali ezen szakaszán. A gyorsasági 25. kilométerénél, hat kilométerrel Kourahoye falu előtt egy kisfiú átszaladt az úton, akit összetett verseny 14. helyén álló Saukans – Dambis lett páros versenyautója elgázolt. A Dakar orvosai hamar a helyszínre értek, de súlyos sérülések miatt a helikopterben életét vesztette a gyermek.

A versenyben vezető Luc Alphand (Mitsubishi) számára előnyt jelentett, hogy elsőként rajtolhatott, mert így bár neki kellett megtalálni az utat, nyomokra nem hagyatkozhatott, de nem is kellett mások porában hajtania. A francia elmondása szerint, minden rizikó nélkül hajtott, ennek ellenére megismételte korábbi sikerét és ismét ő volt a leggyorsabb, 4 óra 22 perc alatt teljesítette a távot. Az összetettben őt üldöző Giniel de Villiers (Volkswagen) nem tudott javítani csak harmadik lett, további 3 perc 21 másodpercet begyűjtve. A kezdőként eddig négy szakaszgyőzelmet begyűjtő Carlos Sainz lett a második ezen a szakaszon, pedig egyszer kereket is cserélt illetve hetven kilométeren keresztül nem tudta megelőzni az előtte autózót, hátránya 50 másodperc volt.

Stephane Peterhansel az előző szakaszon elszenvedett balesetének következtében, hatvanadikként vágott neki a távnak. Bár szinte a nulla az esélye, hogy nyerjen, kinyomta a Pajero szemét is, 44 autót előzött meg és végül a hetedik leggyorsabbként zárt.

A Szalay Balázs – Bunkoczi László páros 1 óra 53 perces hátránnyal, a 29. helyen zárta a pénteki napot, pedig maximális visszafogottsággal, néhol 10 km/órás átlagsebességgel autóztak. Szalayék is majdnem hasonlóan jártak, mint a fenn említett páros: “Az egyik gyors részen átszaladt előttem egy gyerek. A helyiek azzal szórakoztak, hogy átfutkostak az autók előtt, csak az volt a baj, hogy nem tudták kiszámítani, milyen gyorsan jövünk. Az egyik ilyen alkalommal satuféket nyomtam és már keresztben csúszott a kocsi, majdnem felborultunk, de nem bántam. Azt gondoltam, inkább boruljunk fel, de mentsük meg a gyereket. Szerencsére talpon maradtunk és a fiú is elszaladt, de néhány pillanatra meghűlt bennem a vér.” – mesélte a pilóta.

Az összetett verseny állása – Autók:

1. ALPHAND / PICARD MITSUBISHI 50:56:07
2. DE VILLIERS / THORNER VOLKSWAGEN +00:22:13
3. ROMA / MAGNE MITSUBISHI +01:32:31
4. PETERHANSEL / COTTRET MITSUBISHI +03:07:55
5. MILLER / VON ZITZEWITZ VOLKSWAGEN +03:33:10
6. SCHLESSER / BORSOTTO SCHLESSER-FORD +04:14:30
7. SOUSA / LURQUIN NISSAN +05:24:01
8. SABY / PERIN VOLKSWAGEN +08:09:47

29. SZALAY / BUNKOCZI OPEL +30:19:52

Giovanni Sala bizonyult a leggyorsabbnak a motorosok közül a 348 kilométeres szelektív szakaszon. Az olasz versenyző sietsége érthető, hiszen mindössze huszonegyperces előnnyel állt Cris Blais előtt a harmadik helyen. Ezt az idei első szakaszgyőzelmével fél óra fölé tornázta. Az összességében kilencedik elsőségét szerző Sala 5 óra 3 perc alatt száguldott végig a távon. Az első helyet remekül őrzi Marc Coma, aki másfél percet veszített előnyéből, miután ezen a szakaszon ő ötödik, Cyril Despres pedig harmadik lett. Most már csak két szakasz választja el attól, hogy életében először megnyerje a Dakart.

Nem múlt el baleset nélkül a 13. szakasz sem a motorosoknál. A nyolcadik helyen álló Jean De Azevedo nem sokkal a rajt után esett el motorjával, csigolyasérülés miatt fel kellett adnia a versenyt. Sajnos a legjobb helyen álló hölgy motoros is kiesett. Ludivine Puy, aki csütörtökön még 34. volt, nagyot esett, koponyasérülést és medencecsonttörést szenvedett, ezért előbb Bamakoba, majd onnan Párizsba szállították, ahol megoperálják. Neki biztos nem hoz szerencsét a 13-as szám, mert péntek 13-án, a 13-as szakasz, 13. kilométerénél bukott.

Varga Ákos gond nélkül teljesítette a pénteki napot, másfélórás hátránnyal 29-ként futott célba. A magyar versenyző fizikálisan bírja a versenyt, csak a hatalmas hőség teszi próbára.
“Kétszer is elcsúsztam patakátkelésnél, már majdnem kint voltam a vízből, amikor a mohás, nyálkás parton megcsúszott a KTM és én behasaltam a vízbe. De minden rosszban van valami jó: a fürdőzések után legalább fél órán keresztül nem volt gondom a hőséggel. A szakasz vége előtt három kilométerrel még egy szikla leakasztotta a láncomat, azt visszatettem, de más gondom szerencsére nem volt.” – értékelte napját Varga.

Az összetett verseny állása – Motorok:

1. COMA KTM 52:09:45
2. DESPRES KTM +00:31:16
3. SALA KTM +01:40:40
4. BLAIS KTM +02:12:14

61. VARGA KTM +28:23:50

Megismétlődött az előző szakasz befutója a kamionosoknál. Ahogy csütörtökön, most is Hans Stacy volt a leggyorsabb, megelőzve Firdaus Kabirovot és Vladimir Chagint. Ezúttal 6 óra 2 percig tartott Stacy-nek a gyorsasági, amivel begyűjtötte ötödik elsőségét idén, Kabirov 13, Chagin fél órát kapott az elsőtől. Az összetett versenyben sem történt változás ott továbbra is Chagin vezet, fölényesen.

A Darázsi – Szalai – Rack hármas 4 óra 6 perccel hosszabb idő alatt érte el a célt, mint az első kamionos, sikerült úrrá lenniük az előző napon fellépet fékproblémákon is. 27. eredményükkel őrzik az összetettben remek eredményüket.

A Szobi – Éder – Jobbágy triót utolsó idővel regisztrálták . Ahogy az előttük lévő hét kamion, így ők is megállapított időt kaptak, amihez újabb egy óra büntetés is társult. “A gyorsasági célja előtt kb. 100 km-re észrevettük az osztrák rallybajnok Raphael Sperrer buggy-ját elakadva és felajánlottuk neki a segítségünket, amit el is fogadott, így ismét eljátszottuk a sárga angyal szerepét, mert egészen a célig vontattuk. A pálya egyébként eléggé autógyilkos volt, ezért nem mentünk nagyon gyorsan.” -mesélte Jobbágy Ákos.

Az összetett verseny állása – Kamionok:

1. CHAGIN / YAKUBOV / SAVOSTIN KAMAZ 67:54:13
2. STACEY / GOTLIB / DER KINDEREN MAN +02:30:32
3. KABIROV / BELYAEV / MOKEEV KAMAZ +03:18:12

16. DARÁZSI / SZALAI / RACK MAN +27:17:23 (Büntetés: 00:30:00)

26. SZOBI / ÉDER / JOBBÁGY MAN +49:21:48 (Büntetés: 03:00:00)