Magyar kiesők, az afrikaiak napján!
Magyar kiesők, az afrikaiak napján!

Magyar kiesők, az afrikaiak napján!

Magyar kiesők, az afrikaiak napján!

Magyar kiesők, az afrikaiak napján!
Varga Ákos leesett motorjáról, de meguszta az esetet
Szalay Balázs autójából leszakadt a karter a szakaszon
A helyiek egész évben nem látnak annyi járművet, mint ilyenkor egy nap alatt
/Dakar_2006/11_szakasz//Dak_11_szak_bedouin.jpg
Magyar kiesők, az afrikaiak napján! 30
Magyar kiesők, az afrikaiak napján! 31
Magyar kiesők, az afrikaiak napján! 32
Magyar kiesők, az afrikaiak napján! 33
Magyar kiesők, az afrikaiak napján! 34
Magyar kiesők, az afrikaiak napján! 35
Magyar kiesők, az afrikaiak napján! 36
Magyar kiesők, az afrikaiak napján! 37
Magyar kiesők, az afrikaiak napján! 38
Magyar kiesők, az afrikaiak napján! 39
Magyar kiesők, az afrikaiak napján! 40
Magyar kiesők, az afrikaiak napján! 41
Magyar kiesők, az afrikaiak napján! 42
Magyar kiesők, az afrikaiak napján! 43
Magyar kiesők, az afrikaiak napján! 44
Magyar kiesők, az afrikaiak napján! 45
Magyar kiesők, az afrikaiak napján! 46
Fotó megosztása:
Második napját töltötte Maliban a 28. Dakar Rali mezőnye, Kayes-ből-Bamako-ba kellett eljutni a még versenyben lévő résztvevőknek. A korábbi napokkal szemben, a 11. szakaszon a gyorsasági rész volt a rövidebb, azaz a 705 kilométeres teljes távból 231 kilométer volt a mért szakasz hossza. Könnyebb azonban nem lett a verseny, ugyanis ezen az erdős, szavannás részen talán még könnyebben eltévedhetnek a résztvevők, a sok-sok egymást keresztező földúton. Ezért azok lehettek eredményesek, akik a legjobban ráéreztek az itinerkészítők gondolataira.

Nem törődött bele a Volkswagen a Mitsubishik utóbbi napokban mutatott fölényébe és ma megpróbálták, a győzelemre legnagyobb eséllyel pályázó versenyzőjüket, Giniel de Villierst helyzetbe hozni. Marc Miller (VW), a csapatutasításnak megfelelően, miután elrajtolt, megvárta Villierst és egymást segítve autóztak tovább. Az eredmény nem is maradt el, Villiers autózott a leggyorsabban a 11. szakaszon, 3 óra 7 perc 1 másodperc alatt teljesítette a távot. Ez volt a dél-afrikai versenyző első szakaszgyőzelme a VW színeiben, ám továbbra is jelentős a lemaradása.

Jó napot zárt a Volkswagen, hiszen a második helyen is az ő autójuk, a Bruno Saby által vezetett Touareg futott be, hátránya öt és fél perc volt. A nap nyertese Luc Alphand (Mitsubishi) volt, aki 15 perccel tudta csökkenteni lemaradását az éllovas Stéphane Peterhansellel szemben, aki ma csak 11. lett 20 perc hátránnyal. A címvédő eltévedt egy helyen, emiatt négy kilométert rossz irányba haladt, miután visszatért a helyes útra, Carlos Sousa kocsija mögött tudott csak haladni. Hiába használta a dudát, 120 kilométeren keresztül nem tudta megelőzni.

Legtapasztaltabb, nyolcadik Dakarján résztvevő Szalay Balázs 2 óra 13 perces hátránnyal érte el a szakasz célját. Az ezzel elért 55. helyével az összetettben a tegnapihoz képest egy hellyel hátrébb került. Szalayék kétszer kicsit eltévedtek, ám ennél nagyobb probléma volt a szakasz 110. kilométerénél, ott technikai okok miatt kellett vesztegelnie. “Egyszer csak elkezdtek furcsa hangok jönni a motorháztető alól, úgyhogy kénytelenek voltunk megállni. Kiderült, hogy leszakadt a karter, ami szétvert maga körül mindent, úgyhogy nem volt más választásunk, megvártuk a versenykamiont. Zsoltiék megjavították a kocsit, ezután azonban természetesen már óvatosan mentünk tovább.” – mesélte a pilóta.

Tegnap hírt adtunk arról, hogy kiesett a Liszi-Tóth páros. Mostanra viszont már újabb körülmények kerültek napvilágra. A csapat eleinte várta Lisziéket, de miután nem érkeztek meg kedd reggelre sem, sőt napközben sem, ezért a keresésükre indultak délután. Éjfélre a pályán visszafelé haladva a GPS koordináták alapján 4 kilométerre sikerült megközelíteni Lisziék vélt helyét, de viharba kerültek és csak reggel tudták folytatni a keresését. Ám egyelőre nem tudni arról, hogy megtalálták volna a versenyzőket, mert továbbra sincs hír róluk.

Az összetett verseny állása – Autók:

1. PETERHANSEL / COTTRET MITSUBISHI 41:37:57
2. ALPHAND / PICARD MITSUBISHI +00:25:09
3. DE VILLIERS / THORNER VOLKSWAGEN +00:42:19
4. ROMA / MAGNE MITSUBISHI +01:37:51
5. MILLER / VON ZITZEWITZ VOLKSWAGEN +03:18:06
6. SCHLESSER / BORSOTTO SCHLESSER-FORD +03:57:54
7. SOUSA / LURQUIN NISSAN +05:05:17
8. SABY / PERIN VOLKSWAGEN +08:20:05

37. SZALAY / BUNKOCZI OPEL 27:08:15

Hasonlóan az autósokhoz, a motorosoknál is afrikai versenyző bizonyult a leggyorsabbnak az utóbbi szakaszon. Alain Duclosnak (KTM), a Maliból származó francia pilótának 3 óra 16 perc 40 másodperc kellett a szakasz legyőzéséhez. Fantasztikus siker ez, hiszen a versenyző amatőr, nem segíti gyári csapat. Őt másfél perc hátránnyal követte az összetettben vezető Marc Coma (KTM), és közel hét perc lemaradással az amatőr Jonah Street (KTM). A címvédő Cyril Despres csak kilencedik lett, 12 perccel maradt el Comától.

Varga Ákos ma 45-ként zárt, egy óra kilenc perc hátránnyal érkezett a célba. A pilóta egy kisebb eséstől eltekintve simán teljesítette a távot. “Megelőzött egy autó, a porában semmit sem láttam, ezért telibe találtam egy kőrakást. Nem készültem fel az esésre, úgyhogy amikor a motor átdobott magán, éppen fejtetőre estem. Szerencsére maximum 15 km/órás sebességgel mentem, úgyhogy nem volt nagy az esés, de azért nem esett jól. A sisakom külső héja megrepedt, de a fejemnek semmi baja. A tüdőmet viszont nem szívesen nézném meg most belülről – szerintem ennyi belélegzett por után úgy nézhet ki, mintha száz éve dohányoznék.” – mondta Varga.

Az összetett verseny állása – Motorok:

1. COMA KTM 42:07:22
2. DESPRES KTM +00:34:24
3. SALA KTM + 01:07:01
4. ULLEVALSETER KTM +01:41:16

71. VARGA KTM +25:32:00

A Szobi – Éder – Jobbágy hármas, ma utolsóként zárta a szakaszt a kamionosok között. Nem önmaguktól voltak ilyen lassúak, hanem segítettek egy bajbajutott társukon. A Volkswagen csapat egyik szervizkamionja ugyanis felborult egy szűk részen és ők is segédkeztek a mentésnél. Ám a felborult kamion megrongálta az utat a, így a szervezők elterelték a többi versenyzőt másfelé.

Sajnos újabb magyar csapat is kiesett ezen a gyorsaságin, azaz még előtte. Annak ellenére, hogy egész éjszakán át szerelte a csapat a Szaller – Laklóth – Csitári trió kamionját, nem sikerült versenyképes állapotba hozni. Ezzel számukra is befejeződött a Dakar Rali, csakúgy mint csapattársaik a Palik-Darázsi és a Kis – Czeglédi párosoknak korábban.

Gond nélkül hajtott viszont a Darázsi – Szalai – Rack csapat. Az előző napi kormányösszekötő elhajlásból tanulva ma óvatosabban közlekedtek, egyszer álltak meg, amikor Szalay Balázséknak segítettek. 14-ek lettek, egy órával voltak lassabbak, mint az első, aki ezúttal Hans Stacey volt, aki 4 óra 20 perc alatt teljesítette a távot, 6 illetve 11 perccel megelőzve Andrea de Azevedot és Vladimir Chagint.

Az összetett verseny állása – Kamionok:

1. CHAGIN / YAKUBOV / SAVOSTIN KAMAZ 55:21:11
2. STACEY / GOTLIB / DER KINDEREN MAN +03:19:34
3. KABIROV / BELYAEV / MOKEEV KAMAZ +03:41:34

17. DARAZSI / SZALAI / RACK MAN +21:08:00 (Büntetés:00:30:00)
27. SZOBI / ÉDER / JOBBÁGY MAN +38:21:26 (Büntetés: 01:00:00)