A World Markets Research Centre évről-évre elkészíti tanulmányát, melyben európai személyautó-gyárak termelékenységét vizsgálja. A tavalyi évben mintegy 40 üzemre terjedt ki a felmérés. A kutatócég a 2001-es évre a Nissan sunderland-i üzemének ítélte a legtermékenyebb európai autógyár címet. A Nissan angliai üzeme sorozatban hatodszor végzett első helyen a felmérésben.

A gyárak termelékenységét az alapján határozták meg, hogy egy alkalmazottra mennyi gyártott autó jut naponta. A sunderland-i Nissan üzemnél ez a szám 95. A Nissan gyára mögött végzett a Ford németországi és a Toyota angliai üzeme, 87-87 autó/alkalmazottal.

A termelékenység kiszámításakor csak azon alkalmazottakat veszik figyelembe, akik ténylegesen részt vesznek a gyártási folyamatban. A Nissan úgy szerezte meg 2001-re is az első helyet, hogy tavaly 6 százalékkal csökkent a termelékenység angliai üzemében 2000-hez képest. A visszaesés annak tudható be, hogy a kifutó és az új Primerára való átállási idő visszavette a termelést.