Mostanában kezdődik a Volkswagen Phaeton értékesítése, mely méretét tekintve konkurense a Mercedes S-osztálynak, és ősztől érkezik az új Audi A8-as és a Jaguar XJ, melyek viszont kemény ellenfelei lehetnek a Mercedes zászlóshajójának. Az erősödő konkurencia miatt elképzelhető, hogy a tervezetnél hamarabb, 2004 elején mutatják be a következő S-osztályt.

A Mercedes szerint az S-osztálynak a világ legjobb autójának kell lennie a gyár igénye alapján, de természetesen csak a Maybach után. Mivel a mostani S-osztályt megelőző “bálna-Mercit” sokan kritizálták túlzott méretei miatt, ezért az új S külső méreteit tekintve nem fog növekedni. A tengelytáv viszont nagyobb lesz, és szintén megnagyobbodnak a hátsó ajtók, a könnyebb beszállás érdekében.

Az új S-osztályban széria lehet a légrugózás, az alapfelnik átmérője 17 col lesz. Több közvetlen befecskendezéses benzinmotort is kínál majd a Mercedes az autóhoz.

Számos technikai vívmányt örököl majd az új S-osztály az idén leleplezett GST tanulmányautótól, de a futurisztikus műszerfal biztos nem kerül át, mert a konzervatív vevőkör elutasítaná azt. A GST egyébként az új S-osztály padlólemezén 2005-től kerülhet gyártásba.