Új táblák a gyorsforgalmi úthálózatban 1

Új táblák a gyorsforgalmi úthálózatban

Az EU gyakorlatnak megfelelően a közeljövőben módosul a közúti útjelző táblák színe és formája. Az útkategória függvényében más és más lesz a táblák alapszíne, ezzel is segítve a helyes út megtalálását. A gyorsforgalmi utakon (ide tartoznak az autópályák és az autóutak is) a táblák színe kék. Országúton továbbra is zöld, helyi utakon fehér, tehermentesítő utakon narancssárga, idegenforgalmi táblákon (nevezetességek, megye, folyó és egyéb földrajzi helyekre utaló táblákon) pedig barna lesz az alapszín.

A gyorsforgalmi utakon még könnyebbé kívánják tenni a tájékozódást azzal, hogy minden csomópont meg lesz számozva. Az útirányjelző és előjelző táblákon kör alakban jelzik a csomópont számát is.

A gyorsforgalmú utat keresztező út kategóriájának megfelelő színben írják ki a keresztező út számát. Így például az M7-est keresztező 7-es utat a kék alapú táblán zöld háttérben írják ki. Ugyanígy fordítva is igaz, vagyis országúti táblán kék háttérben jelenik meg az autópálya vagy autóút száma.

A kijárati táblák színe és formája is változik, valamint újdonság, hogy ezeken a táblákon is feltüntetik a kijárat számát. Az útvonal megerősítő táblákon helytakarékossági okokból nem szerepel a “km”, csak a szám jelzi a távolságot. A tábla alatt kiegészítésként olvasható a következő csomópont száma és távolsága is.