Ciprus rali: folytatódik a Peugeot-csapat sikersorozata
Ciprus rali: folytatódik a Peugeot-csapat sikersorozata

Ciprus rali: folytatódik a Peugeot-csapat sikersorozata

Ciprus rali: folytatódik a Peugeot-csapat sikersorozata

Ciprus rali: folytatódik a Peugeot-csapat sikersorozata
Az első két napon domináló McRae vasárnap kétszer törte össze autóját, és a szervokormánya is elromlott. Végül hatodik lett
Az első két napon domináló McRae vasárnap kétszer törte össze autóját, és a szervokormánya is elromlott. Végül hatodik lett
Célba ért, és kis híján második lett a Subarut még csak kóstolgató Makinen
Sainz kormányszervója is felmondta a szolgálatot, 11-ként ért célba
Fotó megosztása:
A Ford skót pilótája Colin McRae a Ciprus rali első két napján megszerezett első helyét még a záró nap első gyorsaságiján is uralni tudta, ám a következő szakaszon, a 16. gyorson leszaladt az útról. McRae folytatni tudta a versenyt, de már csak a második helyen, és a kormányszervo is elromlott. A vezetés a Peugeot-s Marcus Grönholm vette át. McRae hátránya a vezető finnel szemben 47,4 másodperc volt. A 16. szakaszon azonban nem csak McRae szenvedett balesetet. Csapattársa Markko Martin szintén pórul járt, és az ő szervokormánya is csődöt mondott. Martin a hatodikról a nyolcadik helyre esett vissza. A szintén Forddal versenyző Carlos Sainz nem szenvedett balesetet ugyan, de ő kocsijában is elromlott a kormányszervo. Sainz egy helyet esett vissza, tizenegyedikként zárt.

McRae pechsorozata nem ért véget, a 18. szakaszon ismét leszaladt az útról, és újabb értékes másodperceket vesztett. Ekkor már csak a hetedik helyen állt. Az utolsó gyorson sikerült valamelyest lefaragnia hátrányából, a nap végén a hatodik helyen jött be.

Miután a záró nap elején McRae balesete miatt Marcus Grönholm ölébe hullott az első hely, a finn pilóta már nem engedte ki kezéből a váratlan győzelmet. Ezzel Grönholm megszerezte a Peugeot idei negyedik győzelmét a 2002-es rali szezon első murvás versenyén. A második helyen szintén Peugeot ért célba, Burns-szel a kormánynál. Burns tavaly is második lett Cipruson, ám akkor még Subaruval. Grönholm közel egy percet vert rá második helyezet csapattársára.

Az utolsó előtti szakaszon az ex-Mitsubishis Tommi Makinen feljött a második helyre Subarujával, de Burns a 20. gyorson visszavette második helyét. A Subaru másik pilótája Petter Solberg szintén pontot szerzett, a hetedik helyről jött fel az ötödikre. A negyedik helyen is Peugeot pilóta ért célba, Harri Rovanpera, akinek majdnem sikerült megcsípnie a dobogó legalsó fokát.

Győzelmével Grönholm bebiztosította első helyét az összesítésben, 31 ponttal vezeti a tabellát. Második a Peugeot 20 pontos pilótája, Panizzi, harmadik szintén Peugeot-val Burns, aki 19 pontot gyűjtött.

A Peugeot-csapat fölénye meggyőző, 67 ponttal uralják az első helyet. A Fordnak és a Subarunak egyaránt 27 pontja van, a Mitsubishinek hat. A hetedik helyre befutott Armin Schwarz révén újabb 1 pontot szerzett a Hyundai, így már összesen 2 pontjuk van. Skoda-pilóta most sem tudott pontszerző helyre kerülni, így továbbra is nullan ponttal állnak a hatodik helyen.

A Ciprus rali végeredménye:

1. Marcus Grönholm (finn) Peugeot 4 óra 21 perc 25.7 másodperc
2. Richard Burns (brit) Peugeot +56.8
3. Tommi Makinen (finn) Subaru +59.0
4. Harri Rovanpera (finn) Peugeot +1:18.7
5. Petter Solberg (norvég) Subaru +2:17.9
6. Colin McRae (brit) Ford +2:45.5
7. Armin Schwarz (német) Hyundai +2:47.4
8. Markko Martin (spanyol) Ford +4:22.6
9. Kenneth Eriksson (svéd) Skoda +6:17.7
10. Gilles Panizzi (francia) Peugeot +8:12.2

Az összetett állása:

pilóták:
1. Marcus Gronholm (Finland) Peugeot 31 points
2. Gilles Panizzi (France) Peugeot 20
3. Richard Burns (Britain) Britain 19
4. Tommi Makinen (Finland) Subaru 14
5. Carlos Sainz (Spain) Ford 9
5. Harri Rovanpera (Finland) Peugeot 9

csapatok:
1. Peugeot 68
2. Ford 27
2. Subaru 27
3. Mitsubishi 6
4. Hyundai 2
5. Skoda 0