A világ első sorozatgyártásban készülő benzin/elektromos hibridautóját a Toyota mutatta be 1997 végén Japánban. Ma a Toyota Priust már több mint 20 országban árusítják, köztük hazánkban is. Nyugat-Európa legtöbb országában már legalább egy éve árusítják a hibridautót, ám azokban az országokban adókedvezményekkel is segítik a kevésbé környezetszennyező autó értékesítését. Magyarországon ilyen kedvezmények nincsenek, ezért a fejlett technikát felvonultató Prius ára meglehetősen magas, 7,5 millió forint.

2000-ig a Prius mellett csak egy hibrid buszt árusított a Toyota. 2001 közepén kezdték meg Japánban forgalmazni a Toyota Previa egyterű és a Toyota Crown limuzin hibrid hajtóműves változatát. Az újabb autókba már fejlettebb hibridrendszert építettek. A THS-M (Toyota Hybrid System-Mild) lényege, hogy kompakt kialakítása miatt a meglévő autókba is könnyen beépíthető. A Toyota Prius teljesen különálló fejlesztés volt, nem egy korábbi benzinmotoros autó módosítása.

A Toyota Priusból 1997-es bemutatása óta közel 90 ezer kelt el világszerte. A Toyota Previa alapú hibrid egyterű is igen népszerű, pedig csak Japánban árusítják. 2001-es bemutatása óta 11 ezer talált gazdára belőle. A hibrid busszal és a hibrid Crown-nal együtt eddig összesen 102 967 Toyota került el.