A Frankfurti Autószalonon debütált a Skoda Superb, a cseh gyártó új nagyautója. Magyarországon sem kellett sokáig várni az autóra, a mai naptól, április 11-től már Magyarországon is megvásárolható a limuzin, hétfőtől pedig ki is próbálható a Superb a Skoda márkakereskedésekben.

Hazánkban is öt motorral rendelhető az autó, három benzinessel és két dízellel. A benzinesek közt a legkisebb teljesítményű a kétliteres, 115 lóerős, a 150 lóerős, 1,8-as turbó a következő a sorban, a csúcsváltozat pedig a 2,8-as 193 lóerős hathengeres. A második világháború óta nem készült hathengeres Skoda, addig gyártották ugyanis a korábbi Superb-et.

Két dízelmotor kérhető, a kisebb 1,9 literes, 131 lóerős, a nagyobb 2,5 literes és 155 lóerős. Az utóbbihoz hatfokozatú, a többihez ötfokozatú kézi váltó jár. A 193 lóerős benzin- és a 155 lóerős dízelmotor választható ötfokozatú automata váltóval is. Három felszereltségi fokozatban érhető el a Superb: Classic, Comfort és Elegance. Legolcsóbb a kétliteres Superb Classic, ára 6 683 000 forint, az azonos felszereltségű 1,9-es dízelért 7 192 000 forintot kérnek.

Méhn Imre, a Skoda márkaigazgatója elmondta, hogy idén legalább 400 Superbet kívánnak hazánkban értékesíteni, ám ebből már 100 darab el is kelt az előértékesítés során, vagyis amikor a vevők még nem is látták az autót. Az importőr szerint a leendő Superb vásárlók között lesznek olyanok, akik korábban jól felszerelt Octaviát választottak, de természetesen számítanak olyan ügyfelekre is, akik korábban még nem vásároltak Skodát. E mellett a jelenleg is Skodát használó cégek vezetőit szeretnék megnyerni, valamint a közbeszerzési pályázatokon is szeretnének részt venni a Superbbel.

A Skoda későbbi tervei is igen bíztatók a Superbbel kapcsolatban. Mivel ebben a szegmensben európai viszonylatban a kombik népszerűsége töretlen, ezért várhatóan 1-2 éven belül a Superb-nek is lesz kombi változata. A Genfi Autószalonon napvilágot látott kupé, a Tudor gyártása azonban egyelőre bizonytalan. Az viszont nagyon valószínű, hogy a Volkswagen Passat W8-as, 275 lóerős motorja bekerül majd a Superb-be, az összkerékhajtással együtt.