Hosszú távon a Rolls-Royce nem marad egyetlen alaptípus variációit kínáló márka, nyilatkozta nemrég Tony Gott, a luxusautó-gyártó régi-új elnöke. “A márka történelmében számos modellváltozat létezett, sportos autók, kabriók, kupék és négyajtósok.” – mondta Gott. A terjeszkedésnek az is oka lehet, hogy az RR fő konkurensei, a Maybach és a Bentley is újítanak. A Maybach visszatér, a Volkswagenhez tartozó Bentley pedig jövőre kisebb autót kíván bemutatni.

A Rolls-Royce a harmincas éveke eleje óta tartozik egy vállalathoz a Bentley-vel. A két cég 1998-ban a VW és a BMW közti versenyfutást követően a Volkswagenhez került, de a BMW biztosította magának a Rolls-Royce márkajogokat. Az RR 2003 januárjától a BMW irányítása alatt működik majd.

A BMW és a VW közti jogvitát azzal zárták le, hogy 2003-tól csak a BMW gyárthat Rolls-Royce márkanéven autót, míg a Volkswagené a crewe-i gyár és a Bentley név. A BMW tavaly kezdte meg az új Rolls-Royce üzem építését Angliában, Goodwoodban. A régi-új elnök, Tony Gott irodája is itt lesz majd.