Az ötszemélyes Renault Kangoo és haszonjármű testvére a Kangoo Express 1997-ben mutatkozott be. A nagycsaládosok kedvence a debütálást követően megjelent emelt hasmagassággal Kangoo Pampa néven is. 1999-ben a baloldalra is került tolóajtó, a Kangoo Express pedig dupla fülkével és hosszított változatban is bemutatkozott. 2000-től már automata váltóval is rendelhető a Kangoo.

2001 júliusában új Kangoo sorozatot vezettek be, két új motor jelent meg a palettán: egy 1,6-os 95 lóerős teljesítménnyel, és egy 1,2-es 75 lóerővel. Szeptembertől rendelhető az összkerékhajtásos Kangoo 4×4, mely az idei eladások alapján 17 százalékos részesedéssel bír a franciaországi Kangoo eladásokból. A összkerékhajtás a Kangoo Express-hez is kérhető.
Decemberben jelet meg a Kangooban a 65 lóerős 1,5 literes dCi dízel, és nemsokára az azonos lökettérfogatú, 82 lóerős dízel is elérhető lesz az autóban. Mindkét dízel megtalálható a Clio-ban, a gyengébbik pedig az új Thaliában is.

Az öt év alatt a Renault Kangoo-ból összesen egymillió példány készült el. A gyártás jelenleg három helyszínen zajlik, Franciaországban, Argentínában és Marokkóban.