Elsöprő francia siker a Katalán Ralin 1

Elsöprő francia siker a Katalán Ralin

Megismételte tavalyi győzelmét a Katalán Ralin a Peugeot. A francia pilóta, Gilles Panizzi a rali utolsó napján is jól kezdett, hiszen leggyorsabb volt az első gyorson, ám a nap hátra levő részében már nem nyújtott kiemelkedőt. A mélypont a 14-es gyorsasági volt, ahol a 12. időt autózta. A 16-os és 17-es szakaszon azonban első lett, és az utolsón is sikerült megszereznie a második helyet. Mindez elegendő volt arra, hogy az összesítésben elsőként fusson be, 37,3 másodperccel megelőzve csapattársát, a tavaly Subarus színekben világbajnokságot nyerő Richard Burnst. Panizzinek még arra is volt ideje, hogy a 15. szakaszon egy 360 fokos fordulóval üdvözölje a közönséget. A Peugeot harmadik pilótája, Marcus Gronholm negyedikként futott be, de ez nagyrészt Loeb kiesésének volt köszönhető.

Sebastien Loeb a vasárnapi verseny második szakaszán nézte el az egyik balkanyart, és törte össze autójának elejét. Bár tovább tudtak menni, később mégis megállni kényszerültek, mivel sem az autó sérülése, sem a pilóta sérült keze nem tette lehetővé a verseny folytatását. A másik Citroënes, Philippe Bugalski nem vétett hibát, így harmadik helyre hozta be autóját.

Petter Solberg is Loeb szerencsétlen búcsújának köszönheti vasárnapi előrelépést, Loeb kiesésével lépett fel az ötödik helyre. A szintén Subaruval versenyző Tommi Makinen már a második napon kénytelen volt feladni a versenyt autója műszaki hibája miatt. Ez volt Makinen harmadik kiesése zsinórban.

Elismerést érdemlő, hogy Collin McRae úgy hozta be a Focus WRC-t a hatodik helyre, hogy végig törött újjal vezetett. McRae a Korzika Ralin törte el bal kisujját. A Ford másik talpon lévő pilótája, Markko Martin egészen a futam utolsó szakaszáig őrizte hetedik helyét, közben egy szakaszgyőzelmet is sikerült megszereznie, ám végül mégis beelőzte a Peugeot-s Harri Rovanpera. A Ford harmadik pilótája, Carlos Sainz, szombaton esett ki, amikor is egy rossz helyen parkoló autó miatt félre kellett kapnia a kormányt, és a korlátnak ütközött.

A Mitsubishis Francois Delecour kilencedik lett, csapattársa, Alister McRae még mindig nem találja az összhangot autójával, és csak a 13. helyezést sikerült megszereznie.

1. Gilles Panizzi (francia) Peugeot 3 óra 34 perc 9 másodperc
2. Richard Burns (brit) Peugeot +37.3
3. Philippe Bugalski (francia) Citroen +1:13.5
4. Marcus Gronholm (finn) Peugeot +1:42.7
5. Petter Solberg (norvég) Subaru +2:01.6
6. Colin McRae (brit) Ford +3:27.3
7. Harri Rovanpera (finn) Peugeot +3:40.1
8. Markko Martin (spanyol) Ford +3:43.9
9. Francois Delecour (francia) Mitsubishi +5:28.6
10. Freddy Loix (belga) Hyundai +5:30.6

A VB állása:
pilóták
1. Marcus Grönholm (Peugeot) 21 pont
2. Gilles Panizzi (Peugeot) 20p.
3. Richard Burns (Peugeot) 13p.
4. Tommi Mäkinen (Subaru) 10p.
5. Carlos Sainz (Ford) 9p.
6. Philippe Bugalski (Citroën) 7p.
7. Sebastien Loeb (Citroën) 6p.
7. Harri Rovanperä (Peugeot) 6p.
9. Colin McRae (Ford) 5p.
9. Petter Solberg (Subaru) 5p.
11. Alister McRae (Mitsubishi) 2p.

csapatok
1. Peugeot 52 pont
2. Ford 25
3. Subaru 20
4. Mitsubishi 6
5. Hyundai 1