A Ford Motor Hungária Kft. tavaly jó évet zárt a hazai új autó piacon, személyautó eladásaikat 15 százalékkal növelték. Idén legalább ekkora növekedést szeretnének elérni. Az eladások mozgatórugója lehet az év második felének elején megjelenő új Ford Fiesta, valamint a már kapható közös nyomócsöves dízelmotorral szerelt Ford Focus és Mondeo TDCi. Tavaly a haszonjármű-eladásokban az újra piacvezetővé váló Ford Transit, a személyautók közt pedig a Mondeo és Focus vitte a prímet.

Az eladási növekedések kapcsán bejelentette új vezetői stratégiáját is a Ford. Nigel Sharp, az eddigi regionális ügyvezető igazgató április végéig marad posztján. Ő magasabb beosztást kap, új pozícióját azonban egyelőre nem közölték. Sharp helyét Thomas Owsianski veszi át, aki eddig a németországi Ford márkastratégiáért és márkakommunikációért volt felelős. Az új regionális igazgató Magyarország és Csehország piacáért lesz felelős. Az Európai Direkt Piacok ügyvezető igazgatója Edgar Pees lesz, aki emellett továbbra is felügyeli a Ford oroszországi és törökországi tevékenységét.

Megtudtuk még, hogy a Ford jelenleg nem tervezi új üzemek telepítését a közép-kelet-európai régióban. A Ford jelenleg is többletkapacitásokkal rendelkezik több üzemében, ahol pedig szükség lenne a teljesítmény felfuttatására, nem rendelkeznek kellő kapacitással.

A törökországi üzem mellett a térségben legközelebb Szentpéterváron helyez üzembe új gyáregységet a Ford. Az oroszországi üzemben Focusokat szerelnek majd össze, magas helyi beszállítói aránnyal. Jelenleg 40-60 oroszországi beszállítóval van kapcsolatban a gyár, később azonban még ennél is nagyobb lesz ez az arány. Az üzemben kezdetben évi 10 ezer Focus készülhet, ami egy éven belül 20 ezerre futtatható fel. Később, két műszakban akár évi 80 ezer Focus is készülhet a Szent-Pétervári gyárban. A 100 százalékos Ford tulajdonú üzemben készülő Focusok minősége nem lesz gyengébb az európai autókénál. Ára alacsonyabb lesz, mint az import Focusé. A helyi személyautókkal továbbra sem lesz versenyképes, ám ez nem is cél, mivel azoknál fejlett technikával rendelkezik és jobb minőségű is.