Idén az állami kezelésben lévő fizetős autópályákon, tehát az M1-esen és az M3-ason már nem a korábbi időrabló módszerrel ellenőrzik az autópálya használatra jogosító matricák meglétét. Egyrészt az autópálya forgalmát pásztázó kamerákkal, másrészt úgynevezett mobil ellenőrző csoportokkal. Az M1-es és M3-as autópályán összesen négy ponton helyeztek el kamerákat, amelyek mindkét irányba figyelik az utat. A kamerák az autók sebességét nem ellenőrzik, csak az elhaladó járművek rendszámát rögzítik a BM adatbázisába, melyet naponta többször összevetnek az autópálya kezelő adatbázisával, amelyben a matrica vásárlókat jegyzik.

Az új rendszerrel kissé megváltozott a matrica vásárlása is. A vásárlás helyszínén – legyen az benzinkút, vagy az autópálya kezelő ügyfélszolgálati irodája – rögzítik a jármű rendszámát, amit a vásárlónak aláírásával kell hitelesítenie. A rendszám azonnal bekerül az adatbázisba, és az egész procedúra nem tart tovább néhány percnél. Év elején előfordult fennakadás a matrica kiadásban. Ez részben annak tudható be, hogy a legtöbb matricát év elején adják el, hiszen ilyenkor kelnek el az éves bérletek, valamint a rendszer is új volt még.

Fontos, hogy az autópálya használatára jogosító matricát az autópályára felhajtás előtt kell megvásárolni. Akkor sem történik azonban nagy baj, ha az autósnak csak a sztrádán jut eszébe a matrica, mivel autópálya kirendeltségekben és a környező benzinkutaknál is megvásárolható a hiányzó vignetta.

Mivel az autópályákon felállított kamerarendszer még nem fedi le az M1-es és M3-as autópálya teljes egészét, így a kamerák mellett mobil ellenőrző csoportokat is létrehoztak. A speciális csoport naponta változó le- és felhajtóknál ellenőrzi az arra járók matricáját. Azokat az autósokat, akik érvényes matricával rendelkeznek és azt szabályosan, a szélvédő bal alsó sarkába helyezték el, nem állítják meg. Azoknál azonban, akiknél a matrica nem látható, ellenőrzik a matrica és a hozzá járó igazoló kártya meglétét is. A bliccelőknek a helyszínen kell matricát vásárolniuk a pótdíj mellett.

További információkat a díjfizetési rendszerről a 06-40-40-50-60-as kékszámon kaphatnak.

A díjfizetési táblázatot megtalálja az Állami Autópálya Kezelő honlapján