A digitalizáció megállíthatatlanul terjed az autóbusz- és a teherautó iparban. Ennek egyik egyenes következménye, hogy a műszerfal egyre több részén jelennek meg a digitális kijelzők. Sőt, ha visszaemlékszünk a Mercedes-Benz Actros 2018-as faceliftjére, akkor az sem ritka, hogy a teljes műszerfal válik digitálissá. A Scania bejelentette, hogy ez a fajta változás a svéd gyártó haszonjárműveit is érinti, így várhatóan Smart Dash néven teljesen új műszerfal jelenhet meg a griffes márka teherautóiban és autóbuszaiban. 

A vállalat egyelőre csak fantázia rajokat tett közzé, de hogy mennyire közel van ez a változás, azt jól mutatja, hogy már mostantól megrendelhető a digitális műszerfal a 2024 első felében leszállítandó járművekbe. Az újdonságról most annyit lehet tudni, hogy különböző szinteken lesz elérhető, de biztosan kompatibilis lesz a Scania digitális megoldásaival, így például a My Scania, vagy a Scania Driver applikációval.

Digitális műszerfalra tér át a Scania 1

Minél nagyobb a digitalizáció egy járműben, annál fontosabbá válik, hogy védett legyen a kibertámadásokkal szemben. A Scania szerint a Smart Dash teljesíti az ezzel kapcsolatos legfrissebb uniós és ENSZ előírásokat (UN ECE R155 és R156)  Ezen előírások célja, hogy megakadályozzák, vagy mérsékeljék a járművekbe történő külső, illetéktelen beavatkozásokat, vagy behatolásokat. A szabályozás teljesítése érdekében ugyanakkor szükség volt egy teljesen új elektronikai rendszer architektúra kifejlesztésére a Scania autóbuszainál, illetve teherautóinál. Ez az új architektúra viszont gyorsabb kommunikációt, még magasabb szintű kiberbiztonságot tesz lehetővé.

A digitális műszerfal előnyei közé sorolja még a Scania, hogy a jövőben a teherautóknak nem kell a szoftverfrissítés miatt a szervizben hosszú időt tölteniük, mivel ez megoldható lesz a digitális felhőből érkező frissítések révén. A Smart Dash tehát nem csak nagyobb üzemidőt és hatékonyságot tehet lehetővé.