“Kamionról lehullott jégtömb okozott baleset hétfő délelőtt a Győrtől a szlovák határig tartó 14-es főúton” – szól egy hír 2013-ból. “Ausztria felől Szombathely irányába tartott egy Fiat kisáruszállító, amikor egy fehér kamion ponyvájáról lezuhant egy nagy méretű, nehéz jégtábla. A jég bezúzta a kisáruszállító szélvédőjét” – hasonló baleseti tudósítás 2016-ból.

A járművekre fagyott hó, jégréteg valós veszély!

Most pedig egy friss eset gyarapítja a jégtömbös balesetek sorát, ezúttal Oroszországból. A forgatókönyv ugyanaz, de jelen esetben nem egy kamionról érkezik a pusztító erejű lövedék, hanem egy magasabb utánfutóról. Ezért fontos autósként is időt szánni a jármű tetejének tisztítására, egy tempósabb kanyarban alacsonyabbról is átcsapódhat a másik sávba a jég, és kész a baj.

Idén is támadnak a jégtömbök, ha eltalál egy, a bezúzott szélvédő a legkevesebb 1Idén is támadnak a jégtömbök, ha eltalál egy, a bezúzott szélvédő a legkevesebb 2
A balesetveszély mellett büntetés is jár a havas ponyváért, Lengyelországban a havas tető 20 és 500 zloty (kb. 40 ezer forint) közötti összeggel büntethető. Németországban ezt a gondatlanságot enyhébben kezelik – a legújabb díjszabás szerint a büntetést 25 euró (8000 forint) összegű.

A teherautók világában pedig elvileg alapvető elvárás a tiszta ponyva. St22Lacika egy kamionsofőr szemszögéből mutatja be a téli hóhelyzetet, a reménytelen küzdelmet a jégtáblák ellen, és a lehetséges megoldásokat.