Mai ülésén a Fővárosi Közgyűlés levette a 3-as metró rekonstrukciója miatt szükségessé váló buszbeszerzést. Mint ismeretes, ez már a lengyel vs. magyar, vagy Solaris és MABI-Bus fight-ról szól. Tarlós a lengyel buszok mellett van, szerinte pedig a kormány a magyar buszt nyomná le a főváros torkán, de ehhez támogatást nem adna. A főpolgármester tegnap a Hír TV-ben arról beszélt, hogy a lengyel busz olcsóbb és ráadásul segíti a munkahelyek megőrzését is. Hogy érdemben melyik busz olcsóbb, nemrég kielemeztük. Csak annyit tennék még az egészhez hozzá, hogy a MABI-Bus Kft. Budapesten működik, ergo itt fizet adót és itt foglalkoztat munkásokat, de Tarlós szerint akkor is jobb, ha Solarist veszünk.

A kormány-főváros perpatvarba végül Kocsis Máté, a VIII. kerület fideszes polgármestere szólt bele. Azt javasolta, vegyék le a lengyel buszok beszerzéséről szóló javaslatot, mert a kormány bejelentette, hogy nemzeti autóbuszgyártási programot indít. Úgy tűnik a kormányzat 5 év után kilépett Fónagy János államtitkár „szakmai” véleménye mögül, miszerint Magyarországon nem lehet gazdaságosan buszgyárat működtetni, mert a hazai igény mindössze 600-800 darab, holott gazdaságosan 10-12 ezer darabot összeszerelő gyárak üzemeltethetők.

A 3-as metró felújítása novemberben indul, addigra elviekben 150 buszt kellene csatasorba állítani. A BKV-nak most már azonban csak 110-re van pénze, a maradékot tartalékból, vagy átcsoportosításból fedeznék. Tarlós István ugyanakkor a mai halasztás miatt nem izgul. Szerinte a döntés két héttel történő elhalasztása még nem okoz csúszást a 3-as metróvonal felújításának novemberi elkezdésében. Az utolsó pillanat szerinte június eleje lesz, amikor már tényleg dönteni kell.