Mekkora tömeget képes elvontatni egy nyerges vontató? Erre keresték a választ a svéd gyártónál, akik a biztonság kedvéért a világ legerősebb emberét, Magnus Samuelssont is a kormányhoz ültették egy kísérlethez. Az akció során Svédországban, a göteborgi kikötőben 40 darab, Volvo alkatrészekkel megrakott konténert pakoltak fel 20 pótkocsira. A kamionszerelvény így összesen 300 méter hosszú lett, együttes tömege pedig a teherautóval együtt elérte a 750 tonnát.

Az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy egyáltalán álló helyzetből el tud-e indulni a Volvo FH16-os nyerges vontató. Igazából ennél a pontnál kiderült, hogy teljesen mindegy, ki ül a volánnál. A svédek annak érdekében, hogy biztosra menjenek, a tesztben használt nyerges vontatót a kúszófokozatokkal ellátott I-shift váltóval, valamint a gyártó kínálatában szereplő legerősebb tengelyekkel látták el. Az új kúszóáttételek segítségével igazán nehéz rakományok is elszállíthatók, így a jármű nehéz terepen is elindulhat és akár mindössze 0,5 kilométer/óra sebességgel is haladhat.

A kísérletben részt vett egy haszonjárműves újságíró, Brian Weatherley is, aki arról számolt be, hogy még sohasem látott 30 éves pályafutása alatt olyat, hogy egy nyerges vontató akár 700 tonna szerelvényössztömeget is képes elvontatni. A kísérlet végeredménye az alábbi videón megtekinthető.