Az Európai Gépjárműgyártók Szövetségének (ACEA) szerdán közzétett jelentése szerint az év első két hónapjában 15,4 százalékkal több haszonjárművet helyeztek forgalomba az Európai Unióban, az előző év hasonló időszakához képest. Januárban és februárban összesen 320 833 új teherautót, furgont és autóbuszt vásároltak az üzemeltetők.

A legerősebb növekedést Olaszországban (27%),  Spanyolországban (19%), Németországban (13,9%) és Franciaországban ( 12,8%) regisztrálták. Az év első két hónapjában kifejezetten gyorsan, 22,2 százalékkal nőtt a kereslet a 16 tonnánál nehezebb teherautók iránt. Szakértők szerint a Nyugat- és dél-európai eladások növekedéséből arra lehet következtetni, hogy a nagy üzemeltetők számára véget ért a válság miatti takarékoskodás időszaka. Ők az elöregedett gépjárműparkot most alacsony kamatszinten, kedvező finanszírozási feltételek mellett lehet felújítani.

Az ACEA statisztikái szerint Magyarországon februárban 2005 darab haszonjárművet helyeztek forgalomba, 15,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az év első két hónapjában pedig összesen 3701 járművet adtak el, ami 3,4 százalékos növekedésnek felel meg.

Hazánkban jelentős volt a forgalomba helyezett új autóbuszok számának növekedése. Az év első két hónapjában ugyanis 122 darab autóbuszt vásároltak a hazai üzemeltetők, ami 177 % (!) százalékos növekedést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. 2015 január-februárjában ugyanis 44 darab autóbuszt vásároltak Magyarországon.