Jöhet a nagy Volán-sztrájk 2

Folytatja a sztrájk előkészületeit a Volán Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, mert az egyszázalékos béremelési javaslatot még tárgyalási alapnak sem tekintik. A fórum, mely összesen hat szakszervezetet tömörít, közölte, hogy elindították a munkabeszüntetéshez szükséges kötelező egyeztetési eljárást.

Ez azt jelenti, hogy ha nem lesz megállapodás február 28-ig, akkor a márciusban sztrájkba kezdhetnek a Volán-társaságok dolgozói. A fórum szóvivője, Baranyai Zoltán elmondta, hogy az érdekvédők kiállnak a korábbi követelésük mellett, mely 7,5 százalékos fizetésemelést jelent. A következő egyeztetést a fenntartó, vagyis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) február 22-ére tűzte ki.

Mint ismeretes, a szakszervezetek egy hete alakítottak sztrájkbizottságot, mert eredménytelen volt a bértárgyalás második fordulója. Ez azután történt, hogy a munkáltatót képviselő Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége (KKVSZ) az alágazatban dolgozók számára újra elfogadhatatlan ajánlatot tett. 

Az érintett felek már február óta húzzák egymás bajszát, így ha jövő héten sem lesz megállapodás, akkor elmondhatjuk, hogy szűk egy hónap se volt elegendő a sztrájk elkerülésére.