Szalai Gábor lett az “5 tengelyen biztos kézzel” közlekedésbiztonsági verseny győztese szombaton. A férfi ezzel másodszor hódította el a trófeát, így csinos ki pénzösszeget vihetett haza. A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága által szervezett versenyen tíz sofőr állhatott rajthoz a zsámbéki Driving Campben. A döntősöket eredetileg 236 induló közül választották ki, az elődöntőkben nyújtott teljesítményük alapján.

Mielőtt bekerültem a döntőbe, úgy gondoltam, hogy ha idén is bejutok, sokkal lazábban veszem majd az akadályokat, de nem így lett, sokkal jobban izgultam, mint tavaly. Amikor azonban elkezdtem a feladatokat, már tudtam valamennyire koncentrálni. A pályák izgalmasak voltak, mert ugyan tavaly többet kellett rutinozni, vagy utánfutót tolni, most viszont több volt a csúszós pálya és ez sokkal életszerűbb helyzeteket teremtett” – mondta versenyt követően a győztes. 

A döntőben 11 ügyességi és vészhelyzet-elhárítási feladat várt a versenyzőkre. A sofőröknek olyan izgalmas kihívásokkal kellett szembesülniük, mint például a rántópadon nyergesvontatóval való áthaladás 45 kilométer/órás sebességgel. A feladat azért tette próbára versenyzőket, mert az akadályok kerülgetése közben a csúszós felület oldalirányban úgy rántja el a pótkocsit, hogy az tökéletesen szimulálja a jeges úton történő megcsúszást, vagy kifarolást.

Nem lazázott, vitte az egymilliót 2 Egy másik állomáson imitált közlekedési balesetnél tesztelték a versenyzők elsősegély-nyújtási tudását. Emellett külön kihívás volt a rakomány-ellenőrző feladat, melynek során a kamionosoknak összeállított rakományt kellett átvizsgálniuk. Munkájukat akkor végezték jól, ha megtalálták azokat az előre elrejtett rögzítési hibákat, melyek valós élethelyzetben veszélyeztethetik a jármű, vagy a rakomány biztonságát.

Szalai Gábor győzelmével megvédte tavalyi címét, amire nem sok példa van a hazai kamionos ügyességi versenyek történetében. A férfi az egymillió forintos fődíj mellett a Best Truck Driver Hungary felirattal ellátott, kamionmakettet ábrázoló díjat vihetett haza.