Két új típussal bővült az orosz gyártó, a GAZ-csoport GAZon Next fantázianévre hallgató modellkínálata, melyek megjelenésükben igazodnak a tavaly piacra dobott típuscsalád formavilágához. A GAZon Next City áruszállítós, illetve személyszállítós változata már elérhető az orosz ügyfelek számra, az viszont egyelőre kérdéses, hogy Európában is megvásárolhatók lesznek-e ezen típusok. 

A GAZon Next City a hagyományosnál kisebb, 19,5 colos kerekekkel készül annak érdekében, hogy könnyebb legyen a le- és felrakodás. A modellt kifejezetten a városi áruszállításra szánták, ennek ellenére hatalmas, mintegy 40 köbméteres raktérfogattal rendelkezik.

A Next City speciális kabinnal szerelt változata pedig hét fő részére biztosít kényelmes utazást az alvázra szerelt utasfülkén kívül. Utóbbi egyébként 5-6 fő szállítására alkalmas és hátul utazók számára mindkét oldalt oldalajtók segítik a le- és felszállást. A speciális felépítménnyel ellátott teherautó elsősorban különféle szolgáltató vállalatok számára lehet hasznos, mivel szerelőkocsiként is bevethető. Bár a kabinba a hátfalba szerelt ajtón keresztül lehet feljutni, a felépítmény jobb oldali ajtóval is szerelhető a kényelmes ki- és beszállás érdekében.

A GAZon Next City személyszállítós kivitele, mely ideális műhelykocsi is lehet akár

A GAZon Next City személyszállítós kivitele, mely ideális műhelykocsi is lehet akár

A GAZon Next hasznos teherbírása 5 tonna, ami 500 kilogrammal több a korábbi modellekhez képest. A zárt dobozos felépítménnyel szerelt modell raktere a megnövelt szélességnek és hosszúságnak köszönhetően 20 százalékkal nagyobb elődjéhez viszonyítva, de raktérfogata 42 százalékkal több lett a korábbi típusokhoz képest. A kormánymű és a kuplungszerkezet a ZF-től, a lengéscsillapítók a Tennecótól, a fékek a Wabcótól, az állítható kormányoszlop a CSA Castellontól, a biztonsági övek pedig a Takatától érkeznek. A jármű szíve ugyanakkor orosz, hiszen a GAZon Nextet YMZ-5345-es dízelmotorral szerelik, mely 149 lóerős teljesítmény leadására képes. A GAZon Next többféle kialakításban, többféle felépítménnyel készülhet.