Egyelőre csak ez a kép áll rendelkezésre arról a nosztalgia-autóbuszról, melynek felújítása éppen a napokban fejeződött be. A ráncajtós (vagy harmonika-ajtós),trilex-tárcsás csuklós Ikarus 280T troli láttán minden bizonnyal sokan elmorzsolnak a szemük sarkában egy-két könnycseppet. A 156-os pályaszámot viselő jármű érdekessége, hogy a fővárosban jelenleg is közlekedő Ikarus 280T autóbuszoktól eltérően ZIU-hajtásrendszerrel rendelkezik.
Az első orosz elektromos berendezésekkel ellátott hazai gyártású trolik 1976-ban álltak forgalomba Budapesten és egészen 1995-ig közlekedtek menetrendszerűen. A BKV első ízben 78 darabot vásárolt ezekből a járművekből. Érdekesség, hogy az ilyen csuklós Ikarus trolik annak köszönhették létezésüket, hogy a Szovjetunió, de még a teljes KGST is sokáig csak szóló kivitelű trolibuszokat volt képes előállítani. A főváros útjain 1987-ben megjelentek a már Ganz-hajtással szerelt, bolygóajtós Ikarus 280-as trolibuszok,melyek mind a mai napig szállítják az utasokat.
Ikarus 280T egy korabeli fotón

Ikarus 280T egy korabeli fotón

Egyelőre még nem tudni, mikor mutatja be hivatalosan a BKV az autóbuszt. Ha Önnek is van már képe  róla, küldje el Facebook oldalunkra!