A modernizálás célja, hogy a Poznan-Antoninek üzem is alkalmas legyen a Volkswagen legújabb technológiát képviselő MQB (Modularer Querbaukasten) moduláris padlólemezzel történő gyártásra – mondta Jens Ocksen. A Volkswagen eddig 1,4 milliárd eurót invesztált a poznani üzembe. A modernizációs beruházás éveket vesz majd igénybe. 

 

Az MBQ padlólemezre épül már jelenleg is rengeteg személyautó modell a VW-konszernnél, de egyre bővül a sor. A padlólemez alkalmas keresztirányban beépített motorok befogadására, első- és összkerékhajtás használatára stb.

 

A közeli Wrzesnia városban a VW Crafter haszongépjármű utódjának gyártására tervezett üzemről szólva a Volkswagen illetékesei bejelentették, hogy a létesítmény megkapta az építési engedélyt. Az üzem évi 85 ezer járművet állít majd elő 3 ezer alkalmazottal. A WSSE (Walbrzych Special Economic Zone) speciális gazdasági övezet adatai szerint az üzem közvetve 10 ezer embernek adhat majd munkát.

A Wrzesnia és Poznan üzemek 2018-tól együttesen már évi 280 ezer járművet állítanak majd elő a Volkswagen számításai szerint. A Volkswagen már 1993-tól jelen van Lengyelországban és jelenleg mintegy 6800 alkalmazottat foglalkoztat. A poznani Antoninek üzem 2013-ban 170 ezer VW Caddy és Transporter járművet állított elő.
Forrás: MTI