Traktor vagy teherautó mögé kötött, szénával megpakolt utánfutón utazni része az észak-amerikai kultúrának; a szüreti időszakhoz, de leginkább halloweenhez és a hálaadáshoz köthető felvonulások vagy éjszakai túrák az önfeledt vidámság, a boldog békeidők jelképeként élnek a köztudatban. 

Egy Maine állambeli kisvárosban, a háromezer lakosú Mechanic Fallsban azonban szombat éjjel súlyos közlekedési balesetet okozott egy ilyen szerelvény vezetője. A helyi gazdálkodók által szervezett éjszakai túra során a szénásszekeret felvontatták egy domb tetejére, ahonnan remek kilátás nyílik a környéken elhíresült “kísértetházra”. A baleset a lefelé vezető úton történt; az igen keskeny, rendkívül meredek földúton az utánfutót vontató terepjáró elvétett egy kanyart, a vontatmány bebicskázott, és miután nekiütköztek egy fának, felborult. 
Összesen huszonketten – köztük egy várandós kismama – utaztak az utánfutón, mindenki megsérült, beleértve az 1979-es gyártású terepjáró vezetőjét is. Ő, valamint két utasa életveszélyes sérüléseket szenvedett, egyikük, egy tizenhét éves lány, a kórházba szállítást követően életét vesztette, a többiekért még küzdenek az orvosok. Szerencsére középiskolás korúnál fiatalabb gyermekek nem vehetnek részt a túrán.
“Még nem találkoztam olyan balesettel, ahol ennyi sérült lett volna egyszerre. Törött lábszárcsontok, combcsontok, törött gerincek mindenütt. Az utasok bezuhantak a fák közé, vagy egymásra estek” – mondta el a helyszínen intézkedő rendőrök vezetője.
Az előzetes műszaki vizsgálat szerint a balesetet fékhiba okozhatta. Szemtanúk szerint a szerelvény rendkívül gyorsan ereszkedett le a dombról.
(Nyitóképünk illusztráció)

Izgalmas utazás, veszély nélkül: ezt kínálja a Skyactiv futóműtechnológia. És hogy mi az a Skyactiv? Kattints a képre, és kiderül!