A Shillong Times című indiai lap csütörtökön közölte, Guvahati városában tíz olyan helyi járatú autóbuszt állítanak forgalomba, amelyekre kizárólag nők szállhatnak fel. A jegyellenőrök és a kisegítő személyzet ugyancsak asszonyokból áll, csupán a buszsofőrök maradhatnak még egy rövid ideig férfiak, de csak addig, amíg megfelelő mennyiségű női sofőr lesz az állományban.

Az indiai fővárosban, Újdelhiben szintén vannak nők számára fenntartott buszok és földalatti szerelvények is. Az ázsiai országban az elmúlt két évben számos alkalommal követtek el brutális erőszakot nők ellen, és emiatt sok asszony fenyegetve érzi magát Indiában.

Hasonlóképp a thaiföldi vasúttársaság csütörtökön közölte, tervbe vette a kizárólag nők számára fenntartott és női személyzettel ellátott vasúti kocsik visszaállítását, miután egy éjszakai járaton a közelmúltban megerőszakoltak és megöltek egy tizenhárom éves lányt. Korábban a társaság a profitkiesésre hivatkozva függesztette fel ezt a szolgáltatást.

A délkelet-ázsiai országban széles körben felháborodást váltott ki a fiatal lány elleni erőszak, amelyet állítólag a vasúti személyzet két tagja követett el. Őket később őrizetbe vették a hatóságok, a nemzeti vasúttársaság vezetőjét pedig leváltották.

(Forrás: MTI)