Filmes módszerrel fosztottak ki egy kamiont 1
Filmes módszerrel fosztottak ki egy kamiont 2

Filmes módszerrel fosztottak ki egy kamiont

Filmes módszerrel fosztottak ki egy kamiont

Filmes módszerrel fosztottak ki egy kamiont 5
Filmes módszerrel fosztottak ki egy kamiont 6
Fotó megosztása:
A tolvajok támadásainak elsősorban a nemzetközi forgalmat bonyolító kamionok vannak kitéve. A rablások többségében a kamionok teljes szállítmányát eltulajdonítják. A CIG Pannónia biztosító elemzése szerint egy fosztogatás átlagosan 10 millió forintos kárt jelent, de szállítmánytól függően, akár 80-90 millió forintra is rúghat az okozott kár. A vasúti-, vízi- és légi szállítás esetében ezzel szemben inkább a 3-500 ezer forintos nagyságú dézsmakárok jellemzőek.

Filmes módszerrel fosztottak ki egy kamiont 7
 
A kamionszállítmányok ellen elkövetett bűncselekmények a legtöbb esetben a sofőr kényszerítésével, vagy a ponyva felvágásával történnek. Az utóbbi időben olyan eset is előfordult, hogy a közúton közlekedő kamiont menet közben fosztották ki a tolvajok. A biztosító tapasztalatai szerint a szegényebb országokban, elmaradottabb terülteken aktívabbak és trükkösebb módszereket is alkalmaznak a kamionokat fosztogató bűnszervezetek.
 
A szállítás legtöbb kárral járó mozzanata az áruk fel- és lerakodása, de a megfelelő rögzítés hiánya, az elégtelen csomagolás, a nem megfelelő hőmérséklet, illetve páratartalom is gyakran okoz pár százezer forintos károkat a rakományban.