Az öt új, nagy befogadóképességű járműre 250 millió forintot költöttek, az összes rabszállítóval együtt már 908 fogvatartott egyidejű szállítására nyílik lehetőség. A büntetés-végrehajtás évente több mint 85 ezer szállítást végez, az eddigi 46 jármű átlagéletkora meghaladja a 15 évet.


Az új, Renault Tornado típusú járművek 42 ember szállítására alkalmasak, Euro 6-os motorral és LED-es megvilágítású utastérrel készültek.

A személyzet munkakörülményei is javulnak az új gépjárműveken, a klímás vezetőfülke mellett egy kisméretű, beépített hűtőszekrény is helyet kapott az autókban, amely az egész napos szállítások során jelent segítséget. És hideg frissítőt.


A fogvatartottak részére az ombudsmani ajánlásoknak megfelelően kétpontos biztonsági övek és a megnövekedett tér jelent újítást a régi járművekhez képest. Az új rabszállítókon a mozgáskorlátozott elítéltek szállítása is megoldott. Az öt gépjármű a fővárosi, a pécsi, a kaposvári, a nyíregyházi és a szegedi börtön munkáját fogja segíteni, decemberig további három szállítójárművet vesznek át.

(Forrás: MTI)