Nyolc darab árokásó munkagépet szerzett be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A gépek a cég békéscsabai, csornai, kaposvári, kecskeméti, kiskunhalasi, miskolci, salgótarjáni és székesfehérvári üzemmérnökségein teljesítenek majd szolgálatot.

Monstrum tisztítja a magyar árkot 2
Az ároktisztító felépítményeket Tatra Phoenix típusú alvázakra szerelték, amelyek egyedi konstrukciójú központi teherhordó csővázzal és független felfüggesztésű, lengő féltengelyekkel rendelkeznek.

A teherjárművekben 12,9 literes dízelmotor található, amelynek maximális teljesítménye 265 kW (360 LE), legnagyobb forgatónyomatéka pedig 1775 Nm. Az egyedi igényeknek megfelelő árokásó felépítménynek köszönhetően a gépek 7 méter mélységig is tudnak ásni és akár 7 tonnányi súlyt is képesek felemelni, ezért egy 94 kW-os dízel John Deere erőforrás felel.
Monstrum tisztítja a magyar árkot 3
A gép alkalmas mikromenetelésre, ekkor egy hidromotor segítségével mozgatható, úgy, hogy a hordozójármű motorja leállított állapotban van. A munkagépekkel együtt a hatékony munkavégzéshez különböző profil- és rendezőkanalakat is beszerzett a program keretein belül a cég.

Az útkezelő közlése szerint az új gépekkel nagyobb hatékonysággal és nagyobb volumenben tudja elvégezni az árokásást.

Forrás: Magyar Közút