Nyolc darab árokásó munkagépet szerzett be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A gépek a cég békéscsabai, csornai, kaposvári, kecskeméti, kiskunhalasi, miskolci, salgótarjáni és székesfehérvári üzemmérnökségein teljesítenek majd szolgálatot.


Az ároktisztító felépítményeket Tatra Phoenix típusú alvázakra szerelték, amelyek egyedi konstrukciójú központi teherhordó csővázzal és független felfüggesztésű, lengő féltengelyekkel rendelkeznek.

A teherjárművekben 12,9 literes dízelmotor található, amelynek maximális teljesítménye 265 kW (360 LE), legnagyobb forgatónyomatéka pedig 1775 Nm. Az egyedi igényeknek megfelelő árokásó felépítménynek köszönhetően a gépek 7 méter mélységig is tudnak ásni és akár 7 tonnányi súlyt is képesek felemelni, ezért egy 94 kW-os dízel John Deere erőforrás felel.


A gép alkalmas mikromenetelésre, ekkor egy hidromotor segítségével mozgatható, úgy, hogy a hordozójármű motorja leállított állapotban van. A munkagépekkel együtt a hatékony munkavégzéshez különböző profil- és rendezőkanalakat is beszerzett a program keretein belül a cég.

Az útkezelő közlése szerint az új gépekkel nagyobb hatékonysággal és nagyobb volumenben tudja elvégezni az árokásást.

Forrás: Magyar Közút