Mozgalmas időszak előtt áll a hazai buszipar, hiszen jövő héten két fontos rendezvényt is tartanak. A zsámbéki Driving Camp-ben április 23-án, míg a tököli nemzetközi buszfesztiválon április 24-én mutatják be új fejlesztéseiket az autóbuszgyártók. A magyar tulajdonú Kravtex-Kühne cégcsoport tegnap bejelentette, hogy újdonsággal készül Busexpóra, melynek egyébként kiemelt médiatámogatói is vagyunk.

A legnagyobb hazai buszgyártó új, többfunkciós helyközi autóbuszt, a Credo Inovell 12 kétszárnyú, megnövelt szélességű utasajtóval rendelkező változatát mutatja majd be. Az új jármű a gyors utascseréhez igazított ajtónyílás miatt elővárosi és közepes távú belföldi forgalomra is alkalmas. Az üzemeltetők számára ez azt jelenti, hogy több, eltérő kategóriájú járművet is kiválthatnak az új Inovellel. Magyarországon a helyközi kategóriában értékesítik a legtöbb új autóbuszt, és az Inovell 12 a szegmensben az egyetlen hazai gyártmányú termék.

A Kühne Mezőgazdasági Gépgyár és a Kravtex Kereskedelmi Kft. által alapított cégcsoport 1999-ben kezdte meg a Credo buszok gyártását, és eddig mintegy 1100 járművet állított forgalomba. Ma már valamennyi Volán társaságnál közlekednek a győri cég gyártmányai, melyek aránya eléri a 15 százalékot a közlekedési vállalatok flottájában.

Új helyközi magyar autóbusz 1
Új helyközi magyar autóbusz 2

Új helyközi magyar autóbusz

Új helyközi magyar autóbusz

Új helyközi magyar autóbusz 5
Új helyközi magyar autóbusz 6
Fotó megosztása:
Új helyközi magyar autóbusz 7

A mosonmagyaróvári és győri székhelyű vállalkozás négyéves fejlesztési folyamatot zár le, amelyet döntően saját erőből valósítottak meg. A premier előtt álló új Inovell 12 mellett zajlik az Euro 6-os Credo buszok fejlesztése is, melyeket még ebben az évben kívánnak bemutatni. A Kravtexnél évente körülbelül 500 autóbusz előállítására van kapacitás egy műszakban, azonban már annak is örülnének, ha idén legalább 150-et gyárthatnának a magyar, vagy a külföldi piacra. A Magyar Buszgyártók Szövetségének adatai szerint a közösségi közlekedésben résztvevő autóbuszok közül legalább négyezer cserére vár.

Forrás: MTI