2013 elején az Ausztrália partjaitól dél-keletre elterülő Tazmániát bozóttüzek sújtották, amelyek nagyjából 20 ezer hektárnyi erdőt és legelőt, valamint több mint 170 házat, iskolát és üzletet pusztítottak el. A sivatag felől érkező erős szél táplálta lángok iszonyatos gyorsasággal terjedtek a száraz területeken és az ausztrál bozótokban.

A tüzek észlelésével egy időben egy jól felépített rendszer lépett működésbe: több száz, leginkább önkéntesként dolgozó helyi tűzoltó szállt be a speciálisan felszerelt teherautókba, hogy életeket mentsen. Ilyenkor egyáltalán nem szokatlan, hogy egy-egy bevetésre akár 50 tehergépkocsi induljon el, egyenként hat fős személyzettel.

A tűzoltásra használt járművek egy része Scania P 380 tehergépkocsi, melyeket négy ponton felfüggesztett legénységi fülkével szerelték fel. Többségük háromtengelyes, de a daruval felszerelt példányok  már négytengelyesek. 

Érdekesség, hogy utóbbiak esetében nem csak az A-tengely, hanem a B-tengely is kormányozható, mely könnyebb navigálást tesz lehetővé a sofőr számára. A 380 lóerős (279 kW), Euro 4-es motorral szerelt járművek egyenként 3 ezer liter víz szállítására alkalmasak, emellett rendelkeznek a tűz megfékezéséhez használt tömlőkkel, légzőberendezésekkel, valamint láncfűrészekkel. A teherautók fékezéséről dobfék és ABS rásegítés gondoskodik.

Scaniák dolgoznak az ausztrál pokolban 1
Scaniák dolgoznak az ausztrál pokolban 2

Scaniák dolgoznak az ausztrál pokolban

Scaniák dolgoznak az ausztrál pokolban

Scaniák dolgoznak az ausztrál pokolban 5
A P380-asok nem csak a tűzoltásban, hanem a katasztrófavédelem egyes feladatainak ellátásában is részt vesznek
Fotó megosztása:

A P380-asok nem csak a tűzoltásban, hanem a katasztrófavédelem egyes feladatainak ellátásában is részt vesznek

A P380-asok nem csak a tűzoltásban, hanem a katasztrófavédelem egyes feladatainak ellátásában is részt vesznek

A járművek nem csak tűzoltásra, hanem akár egyes katasztrófavédelmi feladatokra is bevethetők. Balesetek, otthonokban keletkezett tüzek, veszélyes anyagok szivárgása, kiömlése, keresési és mentési feladatok szintén a felhasználási területüket képezik.

Amíg Ausztrália történetének egyik legforróbb nyarán a déli államokban a tűzvész pusztított, addig az északi Queenslandre hatalmas trópusi vihar csapott le, néhány óra leforgása alatt több száz milliméter esőt zúdítva a síkságra. A megáradt folyók átszakították a gátakat és akadály nélkül áramlottak a sík területeken fekvő városok felé, ahol a vízszint a kétméteres magasságot is elérte. Az emberek elmenekültek vagy a házaik tetejéről kellett megmenteni őket. Ausztráliában azonban ismét bebizonyosodott, hogy a tűzoltók még abban az esetben is tudnak segíteni, ha ez ellenfél nem tűz, hanem víz.