Nem ritkaság a haszonjármű-iparban, hogy egy-egy fejlesztést több márka is sajátjaként árul a piacon. A Mercedes-Benz több ilyen együttműködésben is érdekelt, például ami náluk Sprinter, az a Volkswagennél Crafter, ami náluk Citan, az Renault Kangooként látta meg a napvilágot.

Csak aztán van ám olyan is, hogy nem csupán a fejlesztési költségek örvendetes megosztása lesz az egyetlen eredménye egy ilyen kooperációnak. A Mercedes például biztosan szívja kicsit a fogát, most, hogy saját háromágú csillagát egy háromcsillagos töréstesztű kocsinak adta – pláne, hogy a meghökkentően rossz eredmény nem a kisteher-változat, hanem egy Citan Kombi személyautó összetörésekor keletkezett:

Három csillag, 74% a felnőtt utasok védelmére, 69 a gyerekekére, 56 a gyalogosokéra, 33% a biztonsági rendszerek kifinomultságára. Csak összehasonlításképp, ezek az értékek az új A osztálynál rendre: 93, 81, 67 és 86%, öt csillag.

Szóval a Citannak csak három csillag jutott. No, sebaj, fel a fejjel, elvégre nem rosszabb ez az eredmény, mint egy tipikus Merci-konkurensé, a Dacia Lodgyé – az is elért az NCAP-nél három csillagot. Ízlelgessük ezt egy kicsit: egy Mercedes, ami olyan biztonságos, mint egy Dacia. Hogy mik vannak!