A walesi iskolák új szabályozást léptetnének életbe annak érdekében, hogy csak megkeresztelt diákok használhassák ingyenesen az iskolabuszokat. Egy tervezet szerint a tanulóknak igazolást kellene bemutatniuk arról, hogy meg vannak keresztelve – adta hírül a The Daily Telegraph.

Az észak-walesi Flintshire-ben tizenkét iskola támogatja a városi tanács kezdeményezését, mely szerint az iskolabuszokat csak olyanok vehetnék igénybe ingyenesen, akik meg vannak keresztelve. A tervezet szerint a diákoknak levélben, vagy más írásos formában kellene igazolást kérniük a lelkészektől arról, hogy felvették azt a vallást, melyet iskolájuk képvisel.

A helyi szülők és a római katolikus lelkészek a város diszkriminációellenes bizottságához fordultak azért, mert szerintük ez a döntés az ateistákra nézve hátrányos megkülönböztetést jelentene. Az iskolák saját hatáskörben dolgozhatnánk ki a szükséges feltételeket a hitet bizonyító dokumentummal kapcsolatban. A döntés akkor születhet a kérdésben, ha a helyi önkormányzat lehetővé teszi, hogy az oktatási intézmények ily módon különböztessék meg az ingyenes iskolabusz-hálózatot használó gyerekeket.

Greg püspök, a Katolikus Oktatási Szolgálat Angliáért és Walesért elnevezésű szervezet igazgatóhelyettese azt nyilatkozta az eset kapcsán, hogy az idei év anyagi helyzete meglehetősen bizonytalan, ezért érthető, hogy nyomás alatt vannak az iskolabusz-hálózatot üzemeltető oktatási intézmények.

A városi tanács azzal magyarázta a tervezetet, hogy mint minden önkormányzat, így a flintshire-i testület is pénzügyi nyomás alatt áll, ezért elengedhetetlen, hogy meghozzanak bizonyos takarékossági döntéseket.