Az ír versenyző, Gabriel Warde 24 európai ország, 17 ezer indulója közül bizonyult a legjobbnak a Fiatal Európai Tehergépkocsi-vezető tavalyi versenyén (YETD). A kétnapos megmérettetésen résztvevőknek üzemanyag-takarékos vezetésben, elindulás előtti ellenőrzésben, hibakeresésben, rakományrögzítésben kellett bizonyítani szakmai rátermettségüket 2012 szeptemberében a Svédországi Södertaljében.

A 29 millió forintot érő ( 100 ezer euró) fehér Scania R500 ünnepélyes átadási ceremóniáján az ír közlekedési, turisztikai és sport-miniszter, Leo Varadkar is részt vett, aki szerint a férfi a győzelmével bebizonyította, hogy az ír tehergépjármű-üzemeltetők és tehergépkocsi-vezetők is képesek a legmagasabb követelményeknek megfelelni.

A győztes a hivatalos átadást követően hazavezette a kamionját az írországi Loughrea-ba, majd feleségét és mind a négy gyermekét elvitte egy próbaútra. Gabriel Warde azonban még nem tudja mit fog később kezdeni a nyerges vonatóval, ugyanis a férfi folytatja kívánja a munkát korábbi cégénél, a tejszállítással foglalkozó Cummer Transportnál.

‘Nagyon szeretem a munkámat és boldog vagyok, hogy ezekben a nehéz időkben is van állandó munkám. Majd meglátjuk mi lesz az autó feladata.’ – jegyezte meg a kamionsofőr. Az ír a győzelmet követően meghívást kapott Brüsszelbe, ahol az EU közlekedési biztosa, Siim Kallas hivatalosan is átadta neki a díjat.