Kizárólag nőket szállító buszok is járják már Újdelhi utcáit. A gyengébb nem képviselői így tarthatják magukat távol a meglehetősen tömött járatokon kellemetlenkedő férfiaktól.


Az indiai fővárosban a férfiak nem viselkednek éppen úriember módjára a tömött buszokon. “Megtapogatnak minket és nem tudunk semmit tenni ellenük, nem mondhatunk semmit, mindenütt ott vannak” – mondta Anja Sharma, a női busz egyébként szoftverfejlesztőként dolgozó egyik utasa.
    
A főváros közlekedési vállalata ezért a csúcsidőben tizenegy vonalon küld az utcára csak nőket szállító buszokat. A vállalkozás szóvivője szerint egyelőre tesztelik a szolgáltatást, majd teljesen ki is építik.
   
A közlekedési társaság ügyel arra, hogy a jegykezelők is nők legyenek. A buszon a sofőr az egyedüli férfi, aki ki sem nyithatja az ajtót férfitársainak.
   
Naponta mintegy kétmillióan közlekednek Újdelhi metróvonalain, amelyeken külön női kocsik is vannak. A szerelvények első kocsiját már két éve a nőknek tartják fenn. Nem egyedülálló az indiai ötlet, más országokban is futnak már hasonló tömegközlekedési járatok.

Forrás: MTI