A svéd, nyugati parti székhelyű Wadman Transport mára az összes járművében alkalmazza a Scania Ecolution megoldásait, amivel folyamatosan jelentős eredményeket ér el. A cég leginkább ömlesztett áruk szállítására szakosodott, ezen belül hal- és vegyi áru képezi rakományai legnagyobb részét. A vállalat 2006-ban alakult, amikor még hagyományosan specifikált nyergesvontatókkal kezdte meg a szállítást. Az Ecolution megismerése után azonban az alapító-igazgató, Christian Wadman úgy döntött, hogy környezetvédelmi és gazdálkodási okokból teljes mértékben beintegrálja a megoldást a vállalat flottájába.

Scania Ecolution csomag
Scania Ecolution csomag

A svédeknél már bizonyít a Scania Ecolution

A svédeknél már bizonyít a Scania Ecolution

Scania Ecolution csomag
Scania Ecolution csomag
Fotó megosztása:

Scania Ecolution csomag

Scania Ecolution csomag

2011 elején a Wadman Transport négy darab 56 tonna teherbírású, Ecolution nyergesvontatót vásárolt, melyeknél a korábbiakkal megegyező körülmények között 0,8 és 4,02 liter közti értékkel mértek alacsonyabb fogyasztást, mint korábbi járműveinél. Nem sokkal később megkezdődött a járművezető és menedzserképzés a cégnél, amivel végül átlagosan 3,6 literre ált be a megtakarítás mértéke 100 kilométerenként.

– Három gyermek édesapja vagyok, így gondolnom kell az ő jövőbeni környezetükre is, amikor kamiont választok. Emellett a gazdasági szempontok is igen fontosak. A speciális járművekhez kapcsolódó képzések beindulásával átlagosan 1,2 literrel csökkent a 100 kilométerre eső üzemanyag-fogyasztásunk – mondta el Christian Wadman.

Ez a megtakarítás a Wadmannál egészen pontosan 63000 liter gázolajat jelent évente, ami 170 tonnával kevesebb széndioxid levegőbe juttatását jelenti. Az Ecolution csomag nagyon fontos összetevője, hogy a járművek teljesítményét a Scania Fleet Management rendszerén keresztül folyamatosan ellenőrzik és azonnal reagálnak, ha negatív változás történik valamelyik vontatónál.

– Ha bármelyik járművünk fogyasztási tulajdonságai hirtelen megváltoznak, rögtön cselekednünk kell, még mielőtt elkezdené a levegőbe szórni a pénzünket. 2011 decemberében volt egy rövid képzési szünet a cégünknél, mialatt kamionjaink üzemanyag-fogyasztása mérhetően megemelkedett – tette hozzá Wadman úr.

A Scania Ecolution csomag része a speciális jármű-specifikáció, a folyamatos flottafigyelés, a képzések és a karbantartási szerződés, ám a csomag elemeit külön-külön is alkalmazhatják az ügyfelek.