Díjazták a Scaniát, mert észreveszi a dombokat 1

KS Energie- und Umweltprise

A berlini székhelyű autóklub 1981 óta, éves rendszerességgel ítéli oda az Energie- und Umweltpreis címet. 31 évvel ezelőtt a legelső díjat a Volkswagen és az Audi járműveinek Formel E változatai kapták, amikor még elég volt néhány aerodinamikai fejlesztés, légterelő, egy hosszú áttételű váltófokozat, melyet E-nek hívtak, valamint egy váltásra figyelmeztető sárga LED a cím odaítéléséhez.

Azóta kifejezetten haszonjárműves fejlesztésért csupán egyszer, 1987-ben, az MAN SL 202 városi autóbusza kapta meg a díjat, egészen a mostani scaniás elismerésig. A dolog érdekessége, hogy ma már mindhárom gyártó ugyanazon vállalatcsoportba tartozik, de még mielőtt az a vád érné a KS-t, hogy csak a német érdekeltségű fejlesztéseket díjazza, láthatjuk, hogy a tavalyi nyertes például a Peugeot 3008 dízel-hibrid változata lett.

A most díjazott intelligens tempomat működéséről korábban már írtunk. A rendszerről részletesen itt olvashat. A legutóbbi nálunk járt R 480 és G 400 tesztkamionok már rendelkeztek ezzel a fejlesztéssel, ám hazánkban jelenleg még nem működik a díjazott szolgáltatás, mivel az alaptérképek egyelőre nem rendelkeznek az úthálózatra vonatkozó magassági adatokkal.