A 2012. június 9-én megrendezett magyarországi nemzeti döntő győzteseként a 32 éves Simon Zoltán képviseli hazánkat szeptember elején Södertäljében, a Svédországban zajló európai megmérettetésen, melynek fődíja egy százezer euró értékű Scania R-szériás nyerges vontató.
 
A YETD verseny gyökerei 2003-ig nyúlnak vissza. A Scania Járművezető-képzés programmal és az európai hivatásos gépkocsivezetők kötelező továbbképzésével összhangban kidolgozott megmérettetésének célja felhívni a fuvarozásban érintett szereplők, döntéshozók, jogszabályalkotók és a közvélemény figyelmét arra, hogy a közlekedés fenntarthatóságának egyik legfőbb pillére a gazdaságos és biztonságos vezetés, aminek legfontosabb összetevője nem más, mint a gépkocsivezető. A rendezvénysorozat további küldetése a sofőrszakma népszerűsítése és presztízsének javítása.

Hazánkban immár negyedik alkalommal nevezhettek be a 35 évesnél nem idősebb magyar tehergépkocsi-vezetők a Scania versenyére. Idén április 23-áig közel ötszázan jelentkeztek egy elméleti kérdéssor online kitöltésével. A legjobb eredményt elérő 15-15 fiatal tehergépkocsi-vezető május 12-én Nagykanizsán, majd május 19-én Szegeden mérhette össze gyakorlati tudását a biztonságos manőverezés és a hatékony közúti vezetés versenyszámokban. Az elődöntőkről a hat-hat legjobb pilóta jutott tovább az országos döntőbe.

A Scania biatorbágyi telephelyén zajlott a döntő

A Scania biatorbágyi telephelyén zajlott a döntő

Mi sem mutatja jobban az idei döntő mezőnyének szorosságát, minthogy a második és a harmadik helyezett azonos összpontszámot ért el, így a szabályok értelmében a hatékony vezetésben jobb eredménnyel teljesítő versenyző állhatott a dobogó második fokára. A harmadik helyen a két évvel ezelőtt is döntőbe jutott Buzás István, míg a másodikon Szabó Attila végzett. A 2012-es Scania YETD magyarországi döntőjén a legjobbnak Simon Zoltán bizonyult, aki ezzel a győzelemmel egyúttal az európai döntőbe is bejutott. Simon Zoltán egyébként az indulás előtti ellenőrzés és a biztonságos manőverezés versenyszámban is a legjobb eredményt érte el, míg a közúti forgalomban Szabó Attila vezetett a leghatékonyabban.
Első helyen Simon Zoltán, másodikon Szabó Attila, harmadikon pedig Buzás Zoltán végzett

Első helyen Simon Zoltán, másodikon Szabó Attila, harmadikon pedig Buzás Zoltán végzett

– Sikeresnek tartom, hogy közel félezer fiatal magyar tehergépkocsi-vezető nevezett be a versenyre, a döntőn nyújtott teljesítményük pedig kiválóan felhívja a figyelmet a gépkocsivezetők kulcsfontosságú szerepére a gazdaságos, biztonságos és környezetkímélő közlekedésben – értékelte a versenyt Sáránszky Róbert, a Scania Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
 
A 32 éves Simon Zoltán 12 éve vezet nemzetközi nyerges szerelvényeket, 10 éve pedig veszélyes árut fuvaroz ADR-es tartályos szerelvényekkel. Egyéni vállalkozását 2008-ban indította útjára, amely jelenleg már hat szerelvényt üzemeltet. Simon Zoltán a mindennapokban is kiemelt figyelmet fordít a biztonságos, illetve hatékony vezetésre, és ezt munkatársaitól is elvárja, akik egyébként rendszeresen vesznek részt továbbképzéseken.
A hat kamiont üzemeltető büszke nyertes

A hat kamiont üzemeltető büszke nyertes

– 2010-ben hallottam először a Scania YETD versenyről, ám idén neveztem be először. Már az elméleti teszt is alaposan feladta a leckét, de sikerült bejutnom a területi elődöntőbe, amelyet megnyertem. A döntőn még nehezebb manőverezési pályát állítottak fel a szervezők, ám ezt is sikerült a legtöbb pontszámmal teljesítenem, akárcsak az indulás előtti ellenőrzést, így végül én állhattam fel a dobogó legfelső fokára. A legjobban a kupának örülök, erre mindig is büszke leszek. Hamarosan elkezdem a felkészülést az európai döntőre, igyekszem majd minél többet Scania R-szériás tehergépkocsival gyakorolni, ugyanis a vállalkozásomban más márkájú járművekkel dolgozom. Célom, hogy az európai döntőn minden feladatszámban a legjobb eredményt érjem el, és én hozzam haza az új R-szériás nyerges vontatót. Egyébként is elgondolkodtam egy Scania R-szériás tehergépkocsi beszerzésén, ugyanis most a döntők során nagyon megtetszett a típus – nyilatkozta a döntő díjkiosztója után Simon Zoltán.

Forrás: Scania