A cseh, valamint a lengyel rendőrség kapcsolatba lépett a Scania csehországi képviseletével és a vállalat segítségét kérte egy ellopott jármű megtalálásában, mivel a tulajdonos R 420-asába a Scania C 200 flottakezelési rendszere is beépítésre került. A vállalat a kérésnek eleget téve egy speciális ügyfélkódot generált a rendőrségnek, melyen keresztül a hatóság emberei hozzáférhettek a flottakezelő-rendszer által a Scaniához továbbított adatokhoz.

A tolvajok ugyan megpróbálták megrongálni a rendszer egyik egységét, de pechjükre nem jártak teljes sikerrel. Az adattovábbítás nem szűnt meg, igaz a rendszer már nem tudott pontos adatot adni a jármű helyzetét illetően, ellenben egyéb, például a sebességre vonatkozó információkat közölt. A rendőrségnek ezek a részinformációk, illetve az úthasználati díjak fizetéséről szóló visszaigazolások elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy megtalálják a kamiont. Az akciónak köszönhetően a tolvajokat és a kamiont a jármű eltulajdonítása után kevesebb mint három nappal megtalálták, a Scania tehát joggal büszke rá, hogy az eredetileg a járművek üzemeltetési hatékonyságának növelése érdekében létrehozott rendszere olyan különleges helyzetben nyújtott segítséget a rendőrségnek, mint egy járműlopás.

Ellopták a kamiont, a Scania megtalálta 1
Ellopták a kamiont, a Scania megtalálta 2

Ellopták a kamiont, a Scania megtalálta

Ellopták a kamiont, a Scania megtalálta

Ellopták a kamiont, a Scania megtalálta 5
A Scania Communicator főegysége minden járműbe beépítésre kerül
Fotó megosztása:

A Scania Communicator főegysége minden járműbe beépítésre kerül

A Scania Communicator főegysége minden járműbe beépítésre kerül

A Scania Communicator 200-as flottakezelő segítségével a tulajdonos információkhoz juthat járművei üzemeltetési adatainak alakulásáról. A rendszer több mint 40 különféle adatot kezel, így például információt nyújt az átlagfogyasztásról, a jármű sebességéről, a járművezető vezetési stílusáról, a jármű pillanatnyi helyzetéről, valamint számos egyéb technikai paraméterről. Mindezeket az adatokat az ügyfél egy internetes oldalon, saját azonosítóját és jelszavát használva tudja megtekinteni.