Törvénymódosító javaslat maximalizálná a baleseti adó felső határát annak érdekében, hogy a fuvarozókra rakodó újabb teher ne okozzon áremelkedést az alapvető élelmiszerek piacán. A maximalizálás nélkül a tehergépjárművek 20-120 ezer forinttal növekvő kötelező biztosítási díjai újabb költségnövekedést okoznának a vállalkozásoknak  – áll a Biztosítás.hu internetes alkusz közleményében.

A cég szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra tervezett + 30%-os baleseti adó, a gázolaj növekvő jövedéki adója és a január elsejével tervezett minimálbér-emelés a szállítási költségek újabb jelentős növekedéséhez, ezen keresztül pedig általános áremelkedéshez vezetne.
 
A kötelező biztosítási díjára január 1-jétől rárakódó adó a kis- és nagyvállalkozásokat egyaránt érintené, összesen 375 ezer tehergépjárművet.  Egy 15 autóval rendelkező budapesti pékség esetében például a biztosítási díjak növekedése 3-400 ezer, míg egy 100 járművel rendelkező kamionflotta esetében 10 millió forint lenne évente. Ez jelentős inflációnövelő hatással járna, ezért szükségesnek látszik az adó felső korlátjának bevezetése.

A baleseti adó miatt drágul az étel 1

A Biztosítás.hu szerint amennyiben a parlament a jelenlegi tervezetet módosítva 30 ezer forintban állapítaná meg a baleseti adó felső határát, akkor az adóból remélt 27 milliárdos bevétel mindössze 2 milliárd forinttal csökkenne, ami még vállalható és szükséges kompromisszum lehet a költségvetés számára.

Bár az adómaximalizálás a várhatóan 7 ezer forintos átlagos adót megfizetni köteles személygépjármű-tulajdonosokat közvetlenül biztosan nem érintené, az inflációcsökkentő hatáson keresztül mégis hatással lehet az autótulajdonosok jövő évi költségeire.   
 
Forrás: Biztosítás.hu