Az új Hármasból szabott autópálya fenegyerekről már szóltunk korábban, de nem B3 Bi-Turbo volt az egyetlen premier az Alpina standján a Genfi Autószalonon.


A BMW-kre szakosodott német manufaktúra elkészítette eddigi első szabadidő-autóját, s ha  belefogott nem is végezett félmunkát. Az XD3 Biturbo 253 km/órás sebességre képes, amivel megelőzi a Porsche Cayenne Diesel S modellt. Igaz csupán 1 km/órával gyorsabb, de akkor is a leggyorsabb dízel szabadidő-autónak nevezhető. Gyorsulása sem kispályás, hiszen a hathengeres dízelmotor 4,9 másodperc alatt löki 100 km/óráig a terepjárós testet.

Az átalakítás alapját a BMW X3 xDrive35d változat adja. A 3,0 literes duplaturbós motor új szívórendszerrel és nagyobb hatásfokú hűtőkkel gazdagodott, amelynek hatására teljesítménye 350 lóerőre nőtt (313 LE korábban), míg maximális nyomatéka eléri a 700 Nm-t (630 Nm). Teszi ezt úgy, hogy képes a szabvány szerinti cikluson 6,8 literes fogyasztást produkálni.

Nem maradt érintetlen a sebességváltó sem, a ZF mérnökeivel együttműködve a nagyobb nyomatékhoz igazították egy két részletet, illetve a gyári hangolástól eltérő vezérlést dolgoztak ki. Állítólag sport módban most határozottabb a váltó, amelyet Alpina szokásnak megfelelően a kormányon – hátul – elhelyezett gombokkal, kézzel is váltásra ösztökélhet a vezető.

Természetesen nem hiányoznak az Alpina klasszikus slágerei, mint 20 küllős felnik, itt 20 colos kivitelben, a kissé módosított lökhárító, a liláskék számlapok (300-ig kalibrálva), a különleges bőrborítás és a zöld-kék díszítés. Utóbbi a kormány varrásán cérna formájában, míg az ajtókon és műszerfalon, világító díszcsíkként tűnik fel.

Terepre persze ezzel az X3-ssal aligha megy bárki is, annál inkább az Autobahn belső sávjába…