Ampera néven villanyautót mutat be a Genfi Autószalonon az Opel. A jármű nem más, mint a Chevrolet Volt európai változata, amely várhatóan 2011-től kerül a kereskedésekbe.

A kiállított autó megjelenése megfelel a sorozatgyártású modellének, ám a karosszéria alatt rejtőző technikán még dolgozik a General Motors. Az ötajtós, négyüléses Ampera különleges karosszériával bír, amely megkönnyíti a levegő áramlását az autó körül, csökkenti a turbulenciát és az ellenállást.

Minden sebességnél elektromos áram hajtja az Amperát, amely 60 kilométert képes megtenni tisztán a lítiumion-akkumulátorokból nyert energiával. Ha azok lemerülnek, akkor a benzinnel, illetve a bioetanollal működő motor táplálja tovább az elektromos hajtásrendszert és működteti a fedélzeti elektromos rendszereket. Így több száz kilométeres hatótávolság érhető el.

Formája a Volté lesz

Formája a Volté lesz


Az elektromos hajtásrendszer a 150 lóerőnek megfelelő teljesítményével 161 kilométer/órás végsebességet biztosít az autónak. A jármű normál 230 voltos hálózatról kevesebb mint három óra alatt feltölthető.

A GM számításai szerint az Ampera illik a legtöbb európai autós mindennapi utazási szokásaihoz. A német autósok 80 százaléka például kevesebbet megy naponta 50 kilométernél, így az is elképzelhető, hogy soha nem tankol benzint a tulajdonos.