A korábbi két fotó után az Opel most részletesen is bemutatta az új Opel Astra GTC-t. Az autó nem meglepetés, a forma követi a tavaly ősszel bemutatott GTC Paris Concept vonalait, vagyis az ötajtóshoz képest sokkal dinamikusabb formát kapott. Sokkal inkább egy sportkupé, mint háromajtós modell.


Bár a háromajtós elsőre igen hasonlatosnak tűnik a már ismert ötajtós, illetve kombi Astrához, az Opel közlése szerint szinte nincs közös elem a két autó külsején. A külső visszapillantók háza és a tetőantenna azonos csupán.  Ennek ellenére elölről igen hasonló a többi modellhez, a fara viszont tényleg megkülönbözteti a többitől. A csomagtartója 370 literes.

Nemcsak látványra sportosabb a GTC, de a futóművét is áthangolták. Ennek nyomán a karosszéria 15 mm-rel alacsonyabban ül, mint az ötajtósé, ugyanakkor a tengelytávolsága 10 mm-rel bővülve 2695 mm. Emellett elöl 40, hátul 30 milliméterrel szélesebb a nyomtáv.

A változtatások nyomán az autó a többi Astra változathoz képest izgalmas vezetést kínál, de ebben komoly szerep van a 325 LE teljesítményű Insignia OPC-től átemelt első felfüggesztésnek is. Természetesen a GTC-hez is jár a Flexride rendszer, amellyel háromféle hangolás áll rendelkezésre a lengéscsillapításhoz, de kormányzás és a motor gázreakciója is változik.

Sportkupéval bővít az Opel 3


Négyféle motorral, egy dízellel és három benzinessel indul a gyártás. A 2,0 CDTI motor 165 LE-t és 380 Nm-t nyújt, amellyel 8,9 másodperc alatt képes 100 km/órára gyorsulni a GTC, végsebessége pedig 210 km/óra. Ehhez képest kifejezetten takarékos, hiszen csupán 4,9 liter gázolajat fogyaszt a szabvány szerint.

Benzines oldalon az 1,4-es turbós motor 120 és 140 lóerős változata kerül a GTC-be, míg az 1,6-os turbós 180 lóerőt kínál. Utóbbi a leggyorsabb GTC egyelőre, 220 km/órás tempóra képes. Mindegyik motorhoz hatfokozatú manuális sebességváltó kapcsolódik, és jár hozzájuk a motorleállító start&stop rendszer is. Természetesen ennél jóval szélesebb motorpaletta várja majd a vevőket, erről ősszel árulnak el többet, akkor már valószínű, hogy az OPC sportváltozatról is közöl részleteket az Opel.

Az új Opel Astra GTC világpremierje ősszel a Frankfurti Autószalonon esedékes, rendelni azonban már mostantól lehet az autót. Magyarországra várhatóan 2012 elején érkezik. Az Opel tervei szerint az Astra vásárlók 15-20 százaléka dönt majd a háromajtós mellett.