Megérkeztek az első képek az új Opel Zafiráról. Igazából ez nem az új Opel Zafira, ez az Zafira Tourer. Miért az új név? Mert az Opel tovább forgalmazza a régi Zafirát az új modell mellett. Állítólag kedvezményesebb áron.


A Zafira Tourert a korábbi Zafira fölé pozicionálja a gyártó. Ez a méretekkel is igazolható, hiszen míg a Zafira 4,47 méter hosszú, addig a Zafira Tourer 4,66 m. Az új modell tengelytávolsága 2760 mm, 57 mm-rel több mint a másiké

Formailag az autó követi a márciusban kiállított tanulmányt, így meglepő részletet nem látni rajta. Az autó látványát alapvetően meghatározza a fényszórók és ködlámpákat magában foglaló bumerángforma. Az Opel-családhoz tartozást, pedig az oldalt futó feltűnő ív, valamint az Insignáéra emlékeztető hátsó lámpák teszik teljessé.

Egyelőre a képek alapján azt mondhatjuk, ügyesen dolgoztak a tervezők, mert a Zafira Tourer sokkal inkább hat nagy kombinak, mint egyterűnek. Ebben az a trükk is segít, hogy csak az első és utolsó oszlopok fényezettek, ajtók többi részénél feketék az elemek, ami egy nagy üvegfelületnek láttatja az oldalsó részt. Nincs szükség ilyen trükkre az első üvegnél, ott ugyanis bevetik a korábban az Astrához fejlesztett panoráma-szélvédőt, amely pilótafülkéhez hasonlóan az utasok feje fölé is benyúlik.

Itt az új Opel Zafira Tourer 3


Egy kissé spórolósnak tűnik, hogy az autóra hagyományos hátsó ajtók kerültek. Persze itt nem a Merivánál látható egymással szemben nyíló ajtókra gondolunk, ide sokkal inkább kellenének a tolóajtók. Ez azért vevőket zavarhat a konkurenciához.

Amikor 1999-ben bemutatták az első Opel Zafirát, az volt a kategóriájában az első hétüléses modell, amelyből ráadásul nem kellett kivenni üléseket, ha ötszemélyessé akarta formázni a tulajdonos. Azóta a konkurencia is ráharapott a témára és sok tekintetben továbbfejlesztette a nagy családoknak kitalált elosztást. Most az Opel is tovább lép.

Ellentétben a korábbi koncepcióval, a középső üléssorban már nem egy padot találunk, hanem minden ülése egyedülálló. Lehajthatók és 210 mm-es távon csúsztathatók, így a korábbinál is jobban variálható az utastér, illetve a csomagtartó.

Itt az új Opel Zafira Tourer 4


Ha a második sor középső ülését lehajtják, az kartámaszként funkcionál. Ebben a helyzetben a két szélső ülés már 70 mm-rel, hosszabb, azaz 280 mm-es távon mozgatható, ugyanakkor egymás felé is elmozdulnak 50 mm-t. Ezzel gyakorlatilag hátul is, az első sorban tapasztalható kényelemben lehet utazni. Látványra az utastér nem nyújt meglepetést, az Astrában és az Insigniában látott elemek köszönnek vissza.

Ötüléses kiosztás mellett a Zafira Tourer csomagtartója 710 literes, ami 65 literrel több, mint a jelenlegi Zafiráé, ha összes hátsó ülés a padlóba kerül, akkor 1860 liternyi hely válik szabaddá, 40 literrel több, mint korábban.

Az ősszel megjelenő Zafira Tourer kétféle motorral, de öt teljesítményvariánssal készül kezdetben. Dízelből a 2,0 literes motor 110, 130 és 165 lóerős változatai kerülnek az egyterűbe, benzinesből az 1,4 turbó 120 és 140 LE teljesítménnyel szerepel. Hatfokozatú kézi, illetve automata sebességváltó választható a motorokhoz. A kisebb fogyasztást start-stop rendszer segíti.

Itt az új Opel Zafira Tourer 5


Ezzel azonban nincs vége a motoroknak, az Opel már bejelentette, hogy készül a takarékos ecoFLEX és a sűrített földgázzal üzemelő variáns is. Néhány hónappal később pedig új nagy teljesítményű motorgeneráció érkezik a Zafira Tourerbe.

Az Astrához hasonlóan a Zafira Tourer is megkapja az adaptív futómű-szabályozást, amelyben a csillapítás automatikusan alkalmazkodik az útviszonyokhoz, a kanyarodási sebességhez, figyelve a jármű mozgását és a vezetési stílust.  

Ám ezen túlmenően is számos innovatív megoldás kerül az új típusba, így a radar-alapú adaptív tempomat, amely figyeli a jármű előtti távolságot és a rendszer automatikusan csökkenti a jármű sebességét, sőt szélsőséges esetben vészfékezést is végre hajt, hogy megakadályozza az ütközést.

Lesz benne a túl kis követési távolságra-, a sávelhagyásra-, a holttérben érkező járműre figyelmeztető rendszer, feltűnik a táblákat is felismerő Opel Eye második generációja, valamint a fénycsóvát automatikusan állító, intelligens fényszóró és a parkolássegéd stb. is.

Az új Opel Zafira Tourer világpremierjét ősszel a Frankfurti Autószalonon tartja a márka, a forgalmazás ezt követően kezdődik meg. Hozzánk várhatóan 2012 elején érkezhet.