Múlt héten több forrás is kész tényként kezelte, hogy beadta a felmondását Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke. Noha a hivatalos megerősítést már péntekre várták, ezt végül csak kedden tette közzé a Ferrari: Binotto valóban távozott, de nem csak a csapatfőnöki posztról, hanem az egész cégtől.

A Scuderia jól kezdte a 2022-es szezont, Charles Leclerc egy ideig bajnokesélyesnek is látszott, aztán fokozatosan visszaesett a csapat teljesítménye. A bajnoki második hely végül összejött a monacóinak, de még ezért is erőlködnie kellett a Ferrarinak.

Binotto a csalódást keltő idei szezon miatt távozott. „Elhagyok egy céget, amelyet szeretek, és amelynek 28 éven át a része voltam. Azzal a meggyőződéssel távozom, hogy minden tőlem telhetőt megtettem a célok elérése érdekében” – fogalmazott Binotto a Ferrari közleményében, a szavai pedig arra utalnak, hogy külső nyomásra (John Elkann elnök-vezérigazgató miatt) kellett távoznia.

„Egy erős és növekedő csapatot hagyok el. Egy csapatot, amelynek kapcsán biztos vagyok abban, hogy képes elérni a legnagyobb célokat, és amelynek minden jót kívánok a jövőre.”

Korábbi hírek szerint utódként felmerült a McLaren-csapatfőnök Andreas Seidl neve is, de abban nem lenne sok ráció, ha ő távozna Wokingból. Sőt, az Auto, Motor und Sport szerint neki és Christian Horner Red Bull-főnöknek már tavaly télen ajánlatot tett a Ferrari, de mindketten nemet mondtak (akkor is), ezért kapott Binotto még egy évet. 

Rajtuk kívül szóba került az Alfa Romeó-s Frederic Vasseur, sőt sajtóértesülések szerint ő szerepel a Ferrari listájának első helyén. Az átigazolásához azonban ahhoz is szükség lenne, hogy az Alfa Romeo elengedje a szakembert. Ennek fényében az egykori sikerkovács Ross Brawn visszatérésére nem sok esély van, de döntés még nem született.

Binotto kapcsán máris emlegetik, hogy valamelyik riválisnál köthet ki, bár ehhez biztosan ki kell töltenie az ilyenkor szokásos, több hónapos kényszerpihenőt.