Tavaly újabb mutatókban érte utol – vagy adott éppen túl is szárnyalta – Michael Schumachert a hetedik világbajnoki címét is megszerző Lewis Hamilton, egyesek azonban megkérdőjelezik, hogy dominanciája inkább köszönhető autójának és csapatának, mintsem tehetségének.

Ezekre a megjegyzésekre reagálva vette védelmébe a brit pilótát a Mercedes csapatfőnöke és vezérigazgatója, Toto Wolff, aki elmondta, élversenyzőnek lenni nem csak abból áll, hogy valaki gyors a pályán, továbbá meglátása szerint sem a csapat, sem pedig a versenyző nem emelhető ki legfontosabb faktorként egy-egy siker esetén.

„Ez nem egy egydimenziós történet. A Forma-1-ben mindig is a legjobb versenyző nyert a legjobb autóban” – taglalta a kérdést a Motorsport.com-nak nyilatkozva.

A legjobb pedig nemcsak a leggyorsabb, hanem a legintelligensebb versenyzőt is jelenti, aki megérti, hogyan működik egy csapat dinamikája, ugyanakkor tudja, hol a helye a csapatban, és nem úgy tesz, mint a naprendszerben, ahol minden a nap körül forog.

F1: „Hamilton tudja, hogy nem körülötte forog a világ” 1

„A csapatnak ugyanúgy maximális teljesítményt kell nyújtania, mérnöki, kereskedelmi, politikai, kommunikációs oldalon egyaránt. Nincs semmilyen varázslat egy ilyen bizniszben, ahogy azt az emberek többsége gondolja, akár a vállalaton belül. Ez az üzlet a marginális nyereségre épül, ahol a sikerhez az kell, hogy mindena a megfelelő helyen legyen” – vezetett be a csapatirányítás rejtelmeibe Wolff.

Ennek ellenére bizarr helyzet áll fenn a Mercedesnél, hiszen a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton az egyedüli a mezőnyben, akinek a szerződéshosszabbítását még nem jelentették be, és lehet, hogy erre csak közvetlenül az előszezoni tesztek előtt kerül sor.

A brackley-i gárdánál ugyanakkor nem tartanak attól, hogy – a spekulációk szerint – a szerződés hosszáról és a fizetésről zajló huzavona vége az lesz, hogy Hamilton váratlanul dobbant, ahogyan azt korábbi csapattársa, Nico Rosberg tette 2016 végén. „Nem aggódom emiatt, de mindig tisztelni fogom Lewis döntéseit” – tért ki Hamiltonra a Mercedes főnöke.

„Akár úgy dönt, hogy sokáig velünk marad, akár úgy, hogy elhagyja a sportot, különböző érdekek mozgatnak minket. Úgy gondolom, arra is fel kell készülnünk a váratlan helyzetekre is. Viszont már nagyon sokat beszéltünk egymással és nagyon átláthatóak vagyunk egymással szemben. Van még mit elérnünk közösen” – célzott arra, hogy a világbajnok konstruktőrnél nyitottak a közös folytatásra.