Jean Todt egyértelműen a Forma-1 legendái közé emelkedett azzal, hogy Michael Schumacherrel, a tervező Rory Byrne-nel és a technikai főnök Ross Brawnnal együtt a kilencvenes évek közepétől kemény munkával megállíthatatlan erővé tették a Ferrarit az ezredfordulóra.

A ma a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA) irányító francia azonban úgy véli, hogy az elmúlt hat évben a konstruktőri és az egyéni címet is zsinórban hatszor besöprő Mercedes-csapat még a schumacheri Ferrarit is túlszárnyalta.

“Figyelemreméltó, amit elértek. Olyan ez, mint amikor a súlyemelő felemel 200 kilót, és aztán meg is tartja. Nagyszerű versenyző, nagyszerű autó és nagyszerű csapat kell az ilyen teljesítményhez, ha valamelyik hiányzik, nem fog működni a dolog” – mondta az FIA múlt pénteki díjátadó gáláján.

“Azt kell mondanom, hogy még nálunk is jobb munkát végeztek” – utalt a Ferrari 2000-es évek eleji sikersorozatára.

A számok is azt mutatják, hogy a Mercedes a schumacheri Ferrarinál is erősebben szerepelt: a német márka az elmúlt hat évben 89 futamot nyert, összesen 179 dobogós helyezést szerzett, míg a maranellóiak 2000 és 2005 között 58 győzelmet és összesen 126 dobogós helyezést könyvelhettek el.

F1: A mai Merci jobb a schumacheri Ferrarinál 1

A maranellói aranycsapat: Jean Todt csapatfőnök, Schumi és Ross Brawn technikai igazgató