A bahreini negyedik rajthely után idén másodjára szorult ki a legjobb három közül Valtteri Bottas. A bajnoki pontverseny második helyén álló finn teljesen szétesett a Kanadai Nagydíj kvalifikációjának utolsó fázisára – az első körébe szinte rögtön belehibázott, és szabályosan keresztbe fordult a pályán, míg a második próbálkozása mindössze a hatodik helyre volt elegendő, még Daniel Ricciardo (Renault) és Pierre Gasly (Red Bull) is megelőzte.

„A magam részéről eléggé csalódott vagyok. Tulajdonképpen sokkoltak a Q3-ban történtek” – mondta Bottas az időmérőt követően. „Hibáztam. Nem ez volt az első, de vélhetően nem is az utolsó alkalom, viszont az időzítés nem volt éppen ideális.”

„Éreztem, hogy nagyon jól gyorsítottam ki a 2-es kanyarból, de amikor feljebb kapcsoltam, ráhajtottam egy bukkanóra. Így kiszélesítettem a pályát, megcsíptem a füvet, aztán pedig igyekeztem menteni a menthetőt, és elkerülni a falat. Nyilván az én hibám volt, de meglepett, hogy egy felváltásnál következett be” – magyarázta.

„A második körömre teljesen szétestem. Már a 3-as és a 4-es kanyaroknál időt veszítettem, majd elfékeztem magamat a 6-os kanyar előtt, aztán újra a visszafordítóban. Valószínűleg kiestem a ritmusból, mert túlságosan erőltettem. Ez olyasmi, ami megesik vert helyzetben.”

„Határozottan jó lesz az este arra, hogy tükörbe nézzek, és elgondolkodjak azon, miért történnek olyan hibák a Q3-ban, amiknek nem kellene megtörténniük. De az élet már csak ilyen.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke sem volt igazán elégedett Bottas teljesítményével. „Fájó, mert a Renault-k és a Hondák is gyorsnak tűnnek az egyenesekben. Ricciardo viszont a lágyakon rajtol, így szerintem ő hamar bajba fog kerülni az első etapban. Talán a stratégiával valamennyit tudunk javítani a helyzeten, és az előtte lévő két autón át tudjuk verekedni magunkat, de nem lesz könnyű, mert szerintem mindketten [Ricciardo és Gasly – szerk.] nagyon gyorsak lesznek az első öt vagy tíz körben. Pénteken viszont úgy festett, jók vagyunk a hosszabb etapokon, főleg onnantól kezdve, hogy a többiek elkoptatják a gumikat.”

Bottas számára azért is lehet kényelmetlen a mostani helyzet, mert eközben csapattársa, Lewis Hamilton a két Ferrari közül, a második helyről rajtolhat, így a kettejük közötti jelenleg 17 pontos különbség tovább nőhet a Kanadai Nagydíjon.